Apie šią al Fukheikha priemiestyje esančią kapavietę sužinota tik praeitą mėnesį – praėjus daugiau nei metams nuo tada, kai JAV remiamos pajėgos užėmė „Islamo valstybės“ kontroliuotą Raką, kai apsupo Baghouz kaimo link pietų kryptimi judančią grupuotę, rašo AFP.

Atrasta kapavietė – vienas iš akivaizdžiausių pavyzdžių, liudijančių apie smurtą, be kurio neapsiėjo „Islamo valstybės“ paskelbtas kalifatas. Kaip sako iškasti palaikus pasiryžę aktyvistai, su padariniais, kuriuos sukėlė grupuotės sėjamas siaubas, teks susidurti dar ne vienus metus.

Atkasti palaikus patikėta Rakos civilinės saugos staigaus reagavimo padaliniui. Iš žemės jau iškelti daugiau nei 120-ies žmonių kūnai.

„Tai atskiri kapai, tačiau už mūsų, ten, kur medžiai, yra masinė kapavietė. Joje palaidoti tie, kurie neišvengė „Islamo valstybės“ egzekucijos“, – sakė 56-erių metų Asaadas Mohammadas, darbus stebintis teismo ekspertizės atstovas.

„Nustatyta, kad ten užkasti 2 500–3 000 žmonių kūnai. Dar 900–1 100 asmenų palaidoti atskiruose – individualiuose – kapuose. Vadinasi, iš viso – 3 500 žmonių palaikų“, – konstatavo jis.

Netoli Sirijos šiaurėje esančio miesto identifikuotos dar aštuonios masinės kapavietės. Vienai iš jų duotas „Panoramos“ pavadinimas. Joje jau iškasta daugiau nei 900 žmonių kūnų.

„Al Fukheikha rajone aptikta pati didžiausia kapavietė, atsiradusi ne vėliau kaip 2014 metais – tada, kai „Islamo valstybė“ užėmė Raką“, – dėstė A. Mohammadas.

Kiek anksčiau šią savaitę ekshumaciją vykdanti brigada – plonomis medicininėmis kaukėmis veidus prisidengę vyrai – atkasė nedidelį iš papilkėjusių, drėgnų skudurų susuktą ryšulį.

Jo viduje buvo rastas yrantis kūnas su atitrūkusiu pajuodusiu žandikauliu.

„35-erių metų asmuo. Trečio laipsnio nudegimai“, – pakomentavo A. Mohammadas.

Be jo ištartų žodžių, girdėti tik, kaip į žemę sminga kastuvai ir vėjas siūbuoja netoliese augančius medžius.

A. Mohammado kolegos atsargiai perkėlė „ryšulį“ į specialų baltos spalvos neperšlampamą maišą. Ant jo A. Mohammadas užrašė datą, vietą ir dar vienus, ne kartą jau rašytus žodžius – „Tapatybė nenustatyta“.

Iki vidudienio ši dešimties žmonių komanda jau buvo iškasusi aštuonis kūnus. Kai kurie žmonės buvo mirę taip seniai, kad nedaug kas buvo likę iš jų palaikų, todėl į jiems skirtus maišus teko krauti akmenų, kad jų nenuneštų vėjas.

Visa informacija, galinti padėti nustatyti atkastų žmonių tapatybę, įrašoma į specialią knygą, o kūnai – užsegami specialiuose maišuose. Vėliau jie bus perlaidoti už 10 kilometrų nuo šios vietovės esančiose kapinėse.

Šį makabrišką darbą, A. Mohammado įsitikinimu, teks pakartoti ir nuvykus į Baghouz kaimą – paskutinę „Islamo valstybės“ kontroliuotą teritoriją toliau pietuose.

„Tai, kas nutiko čia, nutiko ir ten, – tvirtino A. Mohammadas. – Tik ten gal viskas daug blogiau, nes neturint kur trauktis kovojama ypač atkakliai.“

Ekshumacijos darbus Rakos civilinės saugos padalinys vykdo nuo 2018 metų sausio. Kaip informavo vienas iš jo vadovų Turki al Ali, nuo to laiko jau iškasta 3 800 kūnų.

560-ies asmenų tapatybes nustatyti pavyko. Tiek palaikų buvo grąžinta artimiesiems, kad šie tinkamai pasirūpintų perlaidojimu.
Viliamasi, kad iškasus Al Fukheikha sklype pakastus kūnus, pavyks identifikuoti daugiau asmenų. Daugelis, matyt, bus tie, kurie laikomi dingusiais. Asmenys, apie kurių likimą lig šiol nieko nežinoma, skaičiuojami tūkstančiais. Tarp jų tikrai yra ir „Islamo valstybės“ nelaisvėn pakliuvusių užsieniečių.

„Al Fukheikha gyventojai prisipažino matydavę, kaip susirinkdavo žmonės, o vienas būdavo apsirengęs oranžiniais drabužiais“, – sakė T. al Ali, užsimindamas apie „Islamo valstybės“ paprotį atitinkamai apvilkti belaisvį, kuriam vykdoma egzekucija.

Taip buvo aprengtas ir žurnalistas iš JAV Jamesas Foley. Jo nužudymo vaizdo įrašą išstudijavę analitikai teigia, kad egzekucija galėjo būti įvykdyta netoli Rakos.

Netoli Rakos, kaip manoma, galėjo mirti dar viena grupuotės belaisve tapusi amerikietė – Kayla Mueller. Nei jos, nei J. Foley kūnas dar nerastas.

„Masinės kapavietės padės išsiaiškinti, kas nutiko tiems, kurie buvo nužudyti „Islamo valstybės“, kurie žuvo nuo koalicijos smūgių iš oro arba tiems, kurie dingo be žinios“, – sakė Sara Kayyali iš žmogaus teisų stebėseną vykdančios tarptautinės organizacijos „Human Rights Watch“.

Nors kova su „Islamo valstybe“, kaip konkrečią teritoriją valdančia jėga, tarsi baigėsi, liko dar labai daug darbo, kurį, anot S. Kayyali, būtina nuveikti.

„Kad ir kaip atkakliai tvirtintume, jog yra priešingai, kova su ISIS anaiptol nebaigta. Gali būti, kad sunkiausias darbas dar tik prasideda“, – sakė S. Kayyali.

Baltieji rūmai: išvedus pajėgas iš Sirijos ten liks apie 200 JAV karių

Po to, kai Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo įsakymu iš Sirijos bus išvestos amerikiečių pajėgos, šioje šalyje liks apie 200 JAV karių, ketvirtadienį pranešė Baltieji rūmai.

„Nedidelė taikos palaikymo grupė, kurią sudarys apie 200 (karių), tam tikrą laiką liks Sirijoje“, – nurodė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

Pranešimas pasirodė D. Trumpui sulaukus griežtos kritikos dėl sprendimo iki balandžio 30-osios išvesti iš Sirijos maždaug 2 tūkst. JAV karių. Šiam žingsniui griežtai nepritaria ir kai kurie jo Respublikonų partijos nariai.

Gruodžio mėnesį D. Trumpas paskelbė pergalę prieš džihadistų judėjimą „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, nors ten liko tūkstančiai kovotojų, o aplink paskutinį jų bastioną tęsiasi kovos.

Kritikai smerkia virtinę galimų skuboto pajėgų išvedimo padarinių, įskaitant Turkijos ataką prieš JAV remiamas kurdų pajėgas ir IS atsigavimą.

S. Sanders papildomų detalių nepateikė, bet „taikos palaikymo“ apibrėžimas galėtų sudaryti sąlygas sąjungininkėms Europoje skirti savo karių tokiai misijai.

Gynybos sekretoriaus pareigas einantis Patrickas Shanahanas praėjusią savaitę lankėsi Europoje, kur bandė įtikinti sąjungininkus laikyti karių Sirijoje po amerikiečių pasitraukimo.

Tačiau jam sunkiai sekėsi įtikinti šalis, kad jos turėtų rizikuoti savo kariais pasitraukus Amerikai.

Anksčiau ketvirtadienį D. Trumpas su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu aptarė Sirijos klausimą, rodo Baltųjų rūmų suvestinė.

„Abu prezidentai sutarė toliau koordinuoti veiksmus dėl potencialios saugumo zonos sukūrimo“ Sirijoje, sakoma joje.

Vienu metu IS savo brutalią ideologiją buvo primetusi teritorijai, kuri apytikriai prilygsta Jungtinei Karalystei, ir pritraukė tūkstančius šalininkų iš užsienio.

Tačiau džihadistai jau prarado savo teritorijas ir šiuo metu turi tik maždaug pusę kvadratinio kilometro Sirijos rytuose esančiame Baguzo kaime.

JAV remiamos Sirijos demokratinės jėgos (SDF) stengiasi evakuoti ten likusius civilius, kad galėtų kuo greičiau pribaigti IS „kalifatą“ – puolimu ar pasidavimo sutartimi.

Sirijos kurdai seniai reikalauja, kad jų sulaikyti įtariami IS nariai užsieniečiai būtų sugrąžinti į jų šalis, tačiau valstybės nenori jų priimti.

D. Trumpas trečiadienį sakė, kad neleis JAV gimusiai buvusiai IS propagandininkei grįžti namo iš Sirijos, kur nuo 2011 metų pilietinis karas nusinešė daugiau kaip 360 tūkst. gyvybių, o milijonus žmonių privertė palikti namus.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ketvirtadienį sakė, kad Alabamos gyventojos Hodos Muthanos tėvo diplomatinis statusas reiškia, kad ji nėra JAV pilietė.

Kiek anksčiau „IS nuotakos“ Shamimos Begum, kuri būdama 15-os pabėgo iš Londono prisidėti prie džihadistų, šeimos advokatas pranešė, jog Didžioji Britanija atima jos pilietybę.