Demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų Priežiūros komitetas, kuris yra atsakingas už tyrimus, nurodė, kad „daug informatorių“ perspėjo dėl interesų konfliktų.

Komiteto pirmininkas Elijah Cummingsas paprašė Baltųjų rūmų perduoti dokumentus, įskaitant tuos, kurie yra susiję su du mėnesiai po prezidento inauguracijos įvykusiu D. Trumpo žento Jaredo Kushnerio ir įtakingo Saudo Arabijos princo Mohammedo bin Salmano susitikimu. Netrukus po šio susitikimo princas tapo sosto įpėdiniu.

Pradinėje komiteto ataskaitoje sakoma, kad „dideli privatūs komerciniai interesai agresyviai spaudžia“ perduoti Saudo Arabijai padidintos rizikos technologijų.

„Šie komerciniai subjektai turi susižerti milijardus dolerių iš kontraktų, susijusių su branduolinių objektų statyba ir eksploatacija Saudo Arabijoje, ir, kaip atrodo, iki šiol palaiko glaudžius ir dažnus kontaktus su prezidentu Trumpu ir jo administracija“, – sakoma ataskaitoje.

Jungtinės Valstijos teisiškai negali perduoti branduolinių technologijų kitoms šalims be vadinamųjų Atominės energetikos įstatymo 123-iojo skirsnio susitarimų, kuriais suteikiamos garantijos dėl taikaus naudojimo.

Atstovų Rūmų Priežiūros komitetas išreiškė nuogąstavimų, kad Saudo Arabija – didžiausia naftos eksportuotoja pasaulyje – galėtų pasinaudodama JAV techninėmis žiniomis pasigaminti atominę bombą ir taip dar labiau padidinti įtampą, tvyrančią tarp Rijado ir jo konkurento regione Teherano.

Komitetas nurodė, kad pagrindinė atominių elektrinių Saudo Arabijoje šalininkė yra kompanija „IP3 International“, kurios padalinys 2016 metais kaip savo patarėją nurodė JAV kariuomenės atsargos generolą leitenantą Michaelą Flynną.

M. Flynnas trumpai dirbo D. Trumpo patarėju nacionalinio saugumo klausimais, o paskui atsistatydino dėl to, kad melavo apie slaptą bendravimą su Rusija, už kurį buvo nuteistas ir dabar laukia bausmės.

D. Trumpo administracija pačią pirmąją savo darbo savaitę bandė išgauti pritarimą IP3 siekiui statyti atomines elektrines Saudo Arabijoje, bet vienas teisinis patarėjas nusprendė, kad M. Flynnas buvo interesų konflikto situacijoje, cituodamas informatorius nurodė Priežiūros komitetas.

Stumia susitarimą

IP3, kaip atrodo, ir toliau daro įtaką. Komitetas išreiškė nerimą dėl naujienų svetainės „Axios“ pranešimo, kad D. Trumpas praėjusią savaitę asmeniškai susitiko su šios ir kitų kompanijų atstovais.

Kitas svarbus technologijų perdavimo Saudo Arabijai šalininkas, pasak komiteto, yra verslininkas Thomas Barrackas, seniai turintis interesų arabų pasaulyje. Jis taip pat organizavo D. Trumpo inauguraciją.

Neseniai Th. Barrackas sulaukė prieštaringų vertinimų sumenkinęs Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą karalystės konsulate Turkijoje. Po šio disidento nužudymo pozicija princo Mohammedo atžvilgiu JAV Kongrese tapo griežtesnė.

Th. Barrackas viename forume pasakė, kad „žiaurūs nusikaltimai Amerikoje yra tokie patys ar blogesni“ nei Saudo Arabijoje. Vėliau jis atsiprašė.

Pasak pareigūnų, Rijado agentai pasmaugė JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašydavusį J. Khashoggi, kuris buvo atviliotas į konsulatą Stambule, ir supjaustė jo palaikus.

JAV Kongreso nariai, tarp jų – kai kurie D. Trumpo sąjungininkai respublikonai, spaudė JAV po J. Khashoggi nužudymo atsiriboti nuo princo Mohammedo ir Saudo Arabijos vadovaujamo, JAV remiamo karo su sukilėliais Jemene, kur milijonai žmonių yra atsidūrę prie bado slenksčio. Jungtinės Tautos padėtį Jemene vadina didžiausia pasaulio humanitarine krize.

Senatorių grupė, įskaitant Floridai atstovaujantį respublikoną Marco Rubio, pernai kreipėsi į D. Trumpą ragindama įšaldyti derybas dėl 123-iojo skirsnio susitarimo su Saudo Arabija ir reikšdama abejones dėl šios karalystės politikos formuotojų sveiko proto.

Jungtinės Valstijos 2009 metais sudarė 123-iojo skirsnio susitarimą su Jungtiniais Arabų Emyratais (JAE), pagal kurį ši Vašingtono sąjungininkė pažadėjo nesodrinti savo urano ir neperdirbti panaudoto branduolinio kuro. Abiem šiais dalykais gali būti naudojamasi kuriant atominę bombą.

Saudo Arabija atsisakė panašių pažadų, nors kai kurie ekspertai mano, kad Rijadas griežta retorika daugiausia bando spausti Iraną ir tikriausiai nesieks turėti branduolinių ginklų, kol turės JAV saugumo garantijas.