Kadizai Sultanai, Amirai Abase ir Shamima Begum buvo po 15 metų, kai jos išvyko prisijungti prie ISIS. Per kelias savaites visos trys mergaitės „ištekėjo“ už ISIS kovotojų.

Dabar, prabėgus ketveriems metams, manoma, kad K. Sultana žuvo per antskrydį 2017-aisiais, A. Abase tapo našle, o tolesnis jos likimas po neseniai vykusio bombardavimo rytinėje Sirijoje esančiame Baghuze nėra žinomas. Sh. Begum vyrą sučiupo Sirijos pajėgos.

Dabar 19-metė Sh. Begum kątik pagimdė kūdikį, ji teigia jau palaidojusi du vaikus. Sh. Begum laikoma pabėgėlių stovykloje ir trokšta sugrįžti į Jungtinę Karalystę.

Interviu „The Times“ iš Baghuzo pabėgusi ir dabar Al Holo stovykloje šiaurės Sirijoje esanti Sh. Begum atskleidė, su kuo jai teko susidurti ir kokių dalykų liudytoja tapti per „Islamo valstybės“ ir jos kalifato žlugimą.

2015-aisiais, prabėgus dešimčiai dienų po jos atvykimo į Siriją, Sh. Begum ištekėjo už ISIS kovotojo Yago Riedijko, kuris jau buvo sužeistas kovodamas į pietus nuo sienos su Turkija esančiame Kobani mieste.

Pora drauge gyveno ISIS de facto sostinėje Rakoje, tačiau po vestuvių prabėgus visai nedaug laiko Sh. Begum vyras buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu. Vyras šešis su puse mėnesio buvo kalinamas ir kankinamas.

Shamima Begum

Kai vyrą paleido, pora pasiliko Rakoje, tačiau Y. Riedijkas nebebuvo laikomas ISIS kovotoju.

„Rakoje dažniausiai vyko įprastinis gyvenimas“, – žurnalistui Anthony Loydui pasakojo Sh. Begum, pridūrusi, kad „kartkartėmis“ ten vykdavo „bombardavimai ir panašūs dalykai“.

Mergina pasakoja, kad pirmą sykį šiukšlių dėžėje išvydusi nukirstą galvą ji „visiškai“ nenustebo.

„Tai buvo kovos lauke sugauto kario, islamo priešo, galva. Galėjau galvoti tik apie tai, ką jis būtų padaręs musulmonei moteriai, jei būtų turėjęs progą“, – sakė Sh. Begum.

O tuo metu Jungtinėje Karalystėje tuometinis Londono policijos komisaras seras Bernardas Hoganas-Howe‘as atsiprašinėjo trijų mergaičių šeimų, kai paaiškėjo, kad policija neperspėjo apie tikimybę, jog mergaitės gali pasekti savo draugės iš tos pačios mokyklos pavyzdžiu – ši mergaitė prieš kelis mėnesius taip pat išvyko į Siriją.

Šeimos sakė, kad būtų skyrusios daugiau dėmesio savo vaikų veiklos stebėjimui.

Paaiškėjo, jog mergaitės už savo skrydį į Stambulą kelionių agentui sumokėjo daugiau nei tūkstantį eurų grynais. Policijos teigimu, lėšas kelionei jos rinko ir vogdamos bei pardavinėdamos savo šeimų brangenybes.

2017-aisiais Sh. Begum, jos vyras ir pirmasis judviejų vaikas, duktė vardu Sarayah, paliko Raką ir išvyko į Majadiną – rytų Sirijoje prie Eufrato upės esantį miestą.

Čia vykusio antskrydžio metu Shamima buvo sužeista, o name, kuriame pora gyveno, žuvo moteris ir vaikas.

Nuo 2014-ųjų JAV vadovaujamos su ISIS kovojančios koalicinės pajėgos, apimančios Australijos, Bahreino, Prancūzijos, Jordanijos, Nyderlandų, Saudo Arabijos, Turkijos, Jungtinių Arabų Emyratų ir Jungtinės Karalystės karius, įvykdė daugiau nei 14600 antskrydžių.

Daugiausia antskrydžių Sirijoje įvykdyta 2017-aisiais. Vien rugpjūtį prieš šalyje esančius ISIS taikinius įvykdyta daugiau nei 1400 antskrydžių.

ISIS kontroliuojama teritorija ėmė sparčiai mažėti. 2017-ųjų spalį Raką atsikovojo Sirijos kurdų ir arabų kovotojų aljansas.

Irako valdžia 2017-ųjų gruodį paskelbė: karas su teroristais baigtas.

2018-ųjų pradžioje JAV vadovaujama koalicija teigė, kad atgauti 98 procentai anksčiau ISIS kontroliuotos teritorijos, o teroristai kontroliuoja tik keletą izoliuotų vietovių.

Nors jos vyras tikino, kad ISIS galiausiai vis vien nugalės, Sh. Begum buvo nusiteikusi skeptiškai. „Ėmiau galvoti, jog kalifato visgi gali nebelikti“, – pasakoja mergina.

Šeima ir vėl persikėlė, šįkart – į tarp Hajino ir Baghuzo esantį Susos miestą. Sh. Begum per tą laiką pagimdė sūnų. Tačiau ISIS netenkant savo pozicijų, antskrydžiai vis dažnėjo, kol galiausiai tapo kasdienybe.

Shamima Begum

2018-ųjų pabaigoje mirė aštuonių mėnesių sulaukęs Shamimos sūnus. Jis sirgo, buvo prastai maitinamas, o medicininės priežiūros ir gydytojų pagalbos nebuvo.

Vos prieš mėnesį metų ir devynių mėnesių duktė Sarayah taip pat susirgo ir mirė. Mergaitė buvo palaidota Baghuze – ISIS kol kas dar kontroliuojamame mieste, į kurį šeima ir pasitraukė.

Kaip ir jos vaikų mirtis, greitas „Islamo valstybės“ kontroliuojamų teritorijų mažėjimas Sh. Begum buvo artėjančio kalifato žlugimo ženklas.

Ji pasakoja, kad ISIS vadai iš užsienio atvykusiems kovotojams sakė, jog šie gali rinktis: arba pasilikti Baghuze ir čia susidurti su bombardavimu, arba iškeliauti į dykumą ir kažkokiu būdu mėginti pabėgti.

Šeimai išvykstant iš Baghuzo, Sh. Begum vyras, už kurio ji buvo ištekėjusi ketverius metus, pasidavė Sirijos demokratinėms pajėgoms (SDF). Tuomet Sh. Begum savo vyrą matė paskutinįkart.

Nepaisant visų baisybių, su kuriomis teko susidurti, Sh. Begum tvirtina: „Nebesu ta pati kvaila 15-metė mokinukė, prieš ketverius metus pabėgusi iš Betnal Grino... Aš nesigailiu, kad čia atvykau“.

Ji įsitikinusi, jog dėl korupcijos ir prievartos kalifatas „nenusipelnė pergalės“. Dabar merginos tikslas yra sugrįžti į Didžiąją Britaniją. Ji tikina padarysianti „viską, ko reikalaujama“, kad galėtų sugrįžti ir gyventi drauge su savo trečiuoju vaiku.

Paklausta, ar mano padariusi klaidą keliaudama į Siriją, Sh. Begum sakė: „Iš dalies, taip, bet nesigailiu, nes tai pakeitė mane kaip asmenybę“.

„Ši patirtis padarė mane stipresnę. Ištekėjau už savo vyro. Tokio, kaip jis, nebūčiau sutikusi Jungtinėje Karalystėje. Susilaukiau vaikų, buvo smagu. Tačiau kai aplinkybės pasidarė sudėtingos, išverti nebegalėjau“, – „Sky News“ pasakojo mergina.

Anksčiau prie „Islamo valstybės“ prisijungusių ir atgal sugrįžusių Didžiosios Britanijos piliečių laukdavo kaltinimai įvykdžius teroristinius nusikaltimus.

Shamima Begum

Tačiau 2015-aisiais seras B. Hoganas-Howe‘as pareiškė, kad trys mergaitės nesulauks kaltinimų dėl terorizmo ir nebus laikomos nusikaltėlėmis. Londono policijos komisaro padėjėjas, už kovą su terorizmu atsakingas Skotland Jardo pareigūnas Markas Rowley tuo metu teigė, jog egzistuoja „skirtumas tarp asmens, su Kalašnikovo automatu lakstančio po šiaurės Iraką“, ir trijų apmulkintų moksleivių, klasta suviliotų keliauti į Siriją.

Kadangi Sh. Begum dabar yra 19 metų, teisiniu požiūriu ji yra jau pilnametė. Jei jai būtų mažiau nei 18, Jungtinės Karalystės institucijos galėtų pareikšti tebeprivalančios ja pasirūpinti.

„Ji, kaip Didžiosios Britanijos pilietė, turi teisę čia atvykti. Mes esame įsipareigoję užtikrinti šalies piliečių teises, visiškai nesvarbu, kur jie bebūtų“, – sakė Didžiosios Britanijos saugumo ministras Venas Wallace‘as.

Tačiau jis atmeta bet kokias galimybes siųsti pareigūnus, kad šie pargabentų Sh. Begum. „Nerizikuosiu Didžiosios Britanijos piliečių gyvybėmis ir nesiųsiu jų ieškoti teroristų žlugusioje šalyje. Veiksmai susilaukia pasekmių“, – aiškino ministras.

Seras Peteris Fahy, į pensiją išėjęs vyriausiasis policijos viršininkas, tuo metu, kai mergaitės išvyko iš Jungtinės Karalystės, dirbęs Terorizmo prevencijos programos vadovu, „BBC Radio“ sakė, kad jei Sh. Begum dabar grįžtų, Didžiosios Britanijos pareigūnai pirmiausia turėtų ją sulaikyti ir išsiaiškinti, ar yra pakankamai įkalčių merginai patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Jo teigimu, visiškai suprantama, kodėl vyriausybė yra „ne itin suinteresuota“ padėti Sh. Begum sugrįžti.

„Jei moteris būtų pademonstravusi gilų apgailestavimą, situacija būtų visiškai kitokia“, – tvirtina P. Fahy.