„Saugumo pareigūnams apsupus vyrą ir besiruošiant jį suimti, sprogo jo turėtas sprogstamasis užtaisas“, – informavo ministerija.

Per sprogimą Darb Ahmaro rajone netoli Al Ažaro mečetės Kairo centre dar žuvo policijos persekiotas vyras bei buvo sužeisti trys policininkai, sakoma ministerijos pranešime.

Jame priduriama, kad minimas vyra buvo persekiotas „besistengiant surasti nusikaltėlį“, penktadienį palikusį bombą netoli apsaugos darbuotojų, budėjusių šalia vienos mečetės Gizoje.

Anot ministerijos, saugumo pajėgoms pavyko neutralizuoti tą užtaisą.

Per netoli senovinio Islamiškojo Kairo centre esančios Al Ažaro mečetės pirmadienį nugriaudėjusį sprogimą taip pat buvo apgadintos kelios parduotuvės.

Įvykio vieta buvo atitverta, o reporteriai iš karto nebuvo įleidžiami į vidų.

„Mano įstaigos fasadas ir langai buvo sunaikinti, – sakė vietinės kirpyklos savininkas Kareemas Sayedas Awadas. – Be to, žuvo žmonių. Tai yra turistinė vietovė, ir tokie incidentai kenkia jai.“

Pastaruoju metu Egiptas aktyviai stengiasi atgaivinti gyvybiškai svarbų ekonomikai turizmo sektorių, nusmukusį po 2011 metų sukilimo, nuvertusio ilgametį autokratą Hosni Mubaraką, kai šalį apėmė politiniai neramumai.

Gruodį Kairo pakraštyje žuvo trys turistai iš Vietnamo ir jų gidas egiptietis, jų autobuse netoli garsiųjų Gizos piramidžių sprogus savadarbei bombai.

Valdžia siekia privilioti turistus atgal į šalį reklamuodama naujus archeologinius atradimus ir didindama saugumą aplink senovinius objektus ir oro uostuose.

Pastaruoju metu turizmo sektorius pamažu atsigauna. Valstybinės statistikos agentūros duomenimis, 2017 metais Egipte apsilankė 8,3 mln. turistų – 3 mln. daugiau nei ankstesniais metais.

Vis dėlto tai yra daug mažiau nei 2010 metais nustatytas rekordas, kai šalis pritraukė per 14 mln. lankytojų.

Be to, Kairas jau daugelį metų mėgina numalšinti islamistų sukilimą, kuris suintensyvėjo kariuomenei 2013 metais nuvertus islamistinių pažiūrų prezidentą Mohamedą Morsi.

Išpuoliai dažniausiai surengiami Sinajaus pusiasalyje neramioje šiaurinėje dalyje, bet kartais jų įvyksta ir kituose Egipto regionuose.

Pernai vasarį saugumo pajėgos Sinajuje pradėjo plataus masto operaciją prieš kovotojus, siekdami sunaikinti džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietos atšaką.

Šeštadienį per ataką prieš Egipto kariuomenės patikros postą Sinajaus šiaurėje žuvo ar buvo sužeisti 15 karių, o septyni įtariami užpuolikai džihadistai buvo nukauti, pranešė ginkluotosios pajėgos.