„Ministras pirmininkas Morawieckis telefonu (Izraelio) premjerui (Benjaminui) Netanyahu, kad viršūnių susitikime Lenkijai atstovaus užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius", – nurodė Joanna Kopcinska.

Tokį sprendimą lenkų premjeras priėmė dėl pranešimų, esą Izraelio ministras pirmininkas apkaltino per Holokaustą lenkus bendradarbiavus su naciais.

B. Netanyahu biuras savo ruožtu tvirtino, kad Izraelio lyderis buvo „neteisingai pacituotas“ ir nesakė, kad lenkų tauta bendradarbiavo su naciais.

Varšuva jau seniai stengiasi įtikinti, kad per Antrąjį pasaulinį karą nacistinės Vokietijos okupuota Lenkija negalėjo bendradarbiauti ir nebendradarbiavo su vokiečiais vykdant Holokaustą, nors galbūt tai darė pavieniai Lenkijos piliečiai.

B. Netanyahu šią savaitę buvo atvykęs į Varšuvą dalyvauti Lenkijos ir JAV bendrai organizuotame dviejų dienų susitikime, kur daug dėmesio buvo skirta Irano izoliacijai ir arabų valstybių bei Izraelio santykių kūrimui.

Įtampa Lenkijos ir Izraelio santykiuose padidėjo po praėjusių metų ginčo dėl vieno Varšuvos priimto įstatymo, draudžiančio kaltinti Lenkijos tautą ir valstybę bendradarbiavimu vykdant nacistinius nusikaltimus.

Po JAV Ir Izraelio protestų Lenkija padarė įstatymo pataisą, panaikindama anksčiau įstatyme numatytas baudas ir laisvės atėmimo bausmę.

Antrojo pasaulinio karo metais Vokietijai okupavus Lenkiją šalis neteko šešių milijonų savo piliečių, iš kurių trys milijonai buvo žydai.