„Dvylikos šiaurės korėjiečių grupė, įskaitant A group of 12 North Koreans, including Kim Chang Soną, yra įtraukti į keleivių sąrašą“ oro reisui į Pekiną, „Yonhap“ citavo vieną šaltinį sostinėje.

Kitų 11 pareigūnų tapatybė nebuvo atskleista.

Planuojama, kad šie Šiaurės Korėjos atstovai vėliau išskris iš Pekino į Vietnamo sostinę Hanojų, kur vasario 27-28 dienomis turėtų vykti Kim Jong Uno susitikimas su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Vis dėlto Pchenjanas iki šiol nėra pateikęs jokio oficialaus patvirtinimo, kad susitikimas įvyks.

Šis abiejų lyderių susitikimas bus antrasis nuo birželio 12-ąją Singapūre įvykusio susitikimo. Tąsyk buvo pasirašytas aptakiai suformuluotas dokumentas, kuriuo Kim Jong Unas įsipareigojo siekti denuklearizacijos, nors dėl jokių terminų nebuvo sutarta.

Ruošiantis susitikimui Hanojuje JAV pasiuntinys Šiaurės Korėjai Stephenas Biegunas praėjusią savaitę lankėsi Pchenjane, kur tris dienas derėjosi su vietos pareigūnais.

Anot S. Bieguno, šis dialogas buvo labai produktyvus, bet būtina rengti tolesnes derybas.

„Kartais turime atlikti drauge su Šiaurės Korėja tam tikrus sunkius darbus“, – sakė S. Biegunas ir pridūrė esąs „tikras, kad jei abi šalys laikysis įsipareigojimų, galime pasiekti tikros pažangos šiuo klausimu“.

JAV Valstybės departamentas paskelbė, kad S. Bieguno vizito metu buvo aptariami D. Trumpo ir Kim Jong Uno „įsipareigojimai siekti visiškos denuklearizacijos, transformuoti JAV ir Šiaurės Korėjos santykius ir pasiekti ilgalaikę taiką Korėjos pusiasalyje“.

Kalbant konkrečiau, galėjo būti derėtasi dėl 1950–1953 metų Korėjos karo formalios pabaigos, nes S. Biegunas praėjusį mėnesį pareiškė, jog D. Trumpas „pasiruošęs užbaigti šį karą“.

Šis trejus metus trukęs konfliktas baigėsi paliaubomis, o ne taikos susitarimu, taigi, abi Korėjos formaliai tebekariauja, o JAV yra dislokavusios Pietų Korėjoje 28 500 karių.

Anksčiau šią savaitę Vietnamo užsienio reikalų ministras Pham Binh Minhas lankėsi Pchenjane, bet jokių diskusijų detalių nebuvo atskleista.

Analitikai perspėja, jog per antrą JAV ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimą būtina pasiekti konkrečių rezultatų dėl nusiginklavimo, norint, kad šis dialogas nevirstų „televizijos realybės šou“.

JAV pajėgų Korėjoje (USFK) vadas anksčiau šią savaitę pareiškė, kad „beveik ar visiškai nepastebėjo įrodomų pokyčių“ kalbant apie Šiaurės Korėjos karinius pajėgumus.

Anot generolo Roberto Abramso, neseniai pradėjusio vadovauti USFK, nors viršūnių susitikimas Singapūre padėjo sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje, jis neatnešė reikšmingų pokyčių.

Didžiąją dalį pusiasalio naudingųjų iškasenų telkinių turinti Šiaurės Korėja kadaise buvo turtingesnė už savo pietinę kaimynę, bet po dešimtmečių neūkiškumo ir svarbiausios sąjungininkės Sovietų Sąjungos žlugimo šalis smarkiai nuskurdo.

2007 metais JT Saugumo Taryba uždraudė Šiaurės Korėjai eksportuoti savo pagrindines prekes – anglis ir kitas žaliavas, žuvininkystės produktus ir tekstilės gaminius. Tokiu būdu siekiama atkirsti branduolinių ginklų ir balistinių raketų siekiančio Pchenjano pajamų šaltinius.

D. Trumpas neseniai pareiškė, kad Šiaurės Korėja valdant Kim Jong Unui ateityje gali pavirsti „didžiąja ekonomikos galybe“.