Buvęs rusų dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir suaugusi jo duktė Julija pernai kovo 4 dieną buvo rasti be sąmonės ant parko suoliuko Solsberyje. Jie buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje pagaminta itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Britanijos vyriausybė sako, kad šiai atakai „beveik neabejotinai“ pritarė Rusijos valstybė.

Pasinaudodama prieinamomis priemonėmis „Bellingcat“ anksčiau nustatė, kad Skripalių apnuodijimu Britanijos kaltinami asmenys yra du Rusijos karinės žvalgybos GRU pareigūnai – Anatolijus Čepiga ir Aleksandras Miškinas.

Trečiasis vyras yra „Denisas Viačeslavovičius Sergejevas, aukšto rango GRU karininkas, Rusijos karinės diplomatijos akademijos absolventas“, – sakoma žurnalistinių tyrimų grupės ataskaitoje.

Apie galimo trečio GRU įtariamojo – įvardyto kaip Sergejus Fedotovas – Skripalių byloje egzistavimą „Bellingcat“ pirmą kartą pranešė praėjusią savaitę.

Ketvirtadienį grupė nurodė, kad užbaigė tyrimą ir galutinai identifikavo jį kaip D. Sergejevą.

„Bellingcat“ skelbia nustačiusi, kad per pastaruosius du mėnesius Rusijos valdžios pareigūnai ėmėsi neįprastų veiksmų – sunaikino visus viešai buvusius įrašus, rodančius Deniso Sergejevo bei dviejų pagrindinių įtariamųjų S. Skripalio byloje – Anatolijus Čepigos ir Aleksandro Miškino – egzistavimą.

„Tokių precedento neturinčių veiksmų neįmanoma imtis be tiesioginio Rusijos valdžios įsikišimo. Tai tik sustiprina Jungtinės Karalystės valdžios įsitikinimą, kad S. Skripalio apnuodijimo operacija ir vėlesnis (įtariamųjų) slėpimas buvo koordinuoti valstybiniu lygiu“, – rašoma bellingcat.com.

Daugiau detalių apie koordinuotas pastangas sunaikinti viešus įrašus, susijusius su A. Čepigos, A. Miškino ir D. Sergejevo tapatybėmis, bus atskleidžiama kitoje „Bellingcat“ tyrimo dalyje, kurią pateikti numatyta kitą savaitę.

Ir „Bellingcat“, ir JK pareigūnai mano, kad pirmieji du įtariamieji į Britaniją atvyko su suklastotais pasais, kuriuos Rusijos aukšto rango pareigūnų nurodymu išdavė GRU.

GRU yra Rusijos Federalinei saugumo tarnybai (FSB) analogiška karinė institucija. Abi jos yra netiesioginės sovietų KGB perėmėjos.

Londonas ir Vašingtonas GRU dabar laiko pagrindine Rusijos grėsme Vakarų interesams užsienyje.

JAV tyrėjai mano, kad GRU agentai per 2016 metų rinkimų kampaniją įsilaužė į Demokratų nacionalinio komiteto kompiuterius.

Jie taip pat buvo kaltinami dėl nepavykusio mėginimo įsilaužti į Cheminio ginklo draudimo organizacijos (OPCW) Nyderlanduose kompiuterių sistemas, organizacijai tiriant atakas Sirijoje, kai buvo panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos.

Tuo metu Bulgarijos tyrėjai dabar kelia klausimus, ar GRU taip pat dalyvavo 2015 metais kone nunuodijant vietos ginklų industrijos veteraną Emilijaną Gebrevą.

E. Gebrevas buvo apnuodytas panaudojant insekticidą chlorpirifosą. Jo pėdsakų buvo rasta ant kavos aparato E. Gebrevo namuose.

Verslininkas susmuko be sąmonės jo paties Sofijoje organizuotame priėmime. Dėl sunkaus apsinuodijimo jis nugrimzdo į komą.

Verslininko sūnui ir vienam iš E. Gebrevo kompanijos vadovų taip pat pasireiškė panašūs simptomai, tačiau visi trys galiausiai pasveiko.

Šio bandymo nunuodyti kaltininkai taip ir nebuvo surasti, tyrimas buvo nutrauktas, bet bulgarų pareigūnai jį atnaujino JK mokslininkams nustačius, kad Skripaliai buvo apnuodyti „Novičioku“.

Britų policija atsisakė patvirtinti, ar turi trečią įtariamąjį Skripalių byloje. Maskva neigia, kad yra kaip nors susijusi su šia ataka, kuri buvo pirmas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai Europoje buvo panaudotas cheminis ginklas.

„Tyrimo komanda toliau tiria virtinę versijų, įskaitant bet kokių kitų įtariamųjų, kurie galėjo dalyvauti įvykdant ar planuojant šią ataką, identifikavimą“, – sakoma britų policijos pareiškime naujienų agentūrai AFP.

„Rusijos valstybės įsikišimas“

„Bellingcat“ pranešė, kad D. Sergejevas, pasinaudojęs suklastotu rusišku pasu, į Britaniją atvyko likus dviem dienoms iki Skripalių apnuodijimo.

Britų tyrėjų manymu, A. Čepiga ir A. Miškinas iš Londono išvyko kovo 4-ąją.

„Bellingcat“ nurodė, kad visi trys rusai turėjo bilietus į tą patį lėktuvą iš Londono kovo 4 dieną. Nors D. Sergejevas buvo užsiregistravęs tam skrydžiui, į Maskvą tą pačią dieną jis sugrįžo kitu reisu per Romą.

Stebėjimo kameros užfiksavo, kaip A. Miškinas ir A. Čepiga Solsberyje ėjo S. Skripalio namo link, o netrukus po to buvęs GRU pulkininkas ir jo duktė buvo rasti be sąmonės.

D. Sergejevo tuose stebėjimo kamerų įrašuose nematyti. A. Miškinas ir A. Čepiga kiek vėliau interviu Kremliaus finansuojamai televizijai RT sakė, kad Solsberyje lankėsi kaip turistai.

Pasak „Bellingcat“, D. Sergejevas 2015-ųjų vasarį ir balandį lankėsi Bulgarijoje.

Jo antroji kelionė baigėsi kaip tik tą dieną, kai E. Gebrevas „susmuko per vakarienę su savo prekybos partneriais iš Lenkijos viename prabangiame Sofijos restorane“, sakoma „Bellingcat“ straipsnyje.

„Bellingcat“ sakė negalinti patvirtinti, ar naujas įtariamasis buvo Solsberyje tuo metu, kai buvo apnuodyti Skripaliai.

Tačiau žurnalistinių tyrimų grupė nurodė, kad „per pastaruosius du mėnesius rusų pareigūnai ėmėsi neįprastų priemonių ir ištrynė visus viešus įrašus, liudijančius apie Deniso Sergejevo, Anatolijaus Čepigos ir Aleksandro Miškino egzistavimą“.

„Šie precedento neturintys veiksmai negalėjo būti atlikti be tiesioginio Rusijos valstybės įsikišimo“, – rašė „Bellingcat“.

Rusų pareigūnai kol kas nepakomentavo naujausio „Bellingcat“ tyrimo.