Pasak premjero Scotto Morrisono, vyriausybė padarė pažangos vos dviejose iš septynių sričių, siekiant pagerinti vietinių bendruomenių turtinę padėtį, sveikatą ir gerovę.

Nors pastangos pagerinti pagrindinį ir vidurinį išsilavinimą yra sėkmingos, pažanga kitose srityse, pavyzdžiui kovojant su nedarbu ir didinant vidutinę gyvenimo trukmę, yra mažiau apčiuopiama.

„Norėčiau, kad vietiniai ir Toreso sąsiaurio salų gyventojų vaikai turėtų tokias pačias galimybes kaip ir kiti Australijoje augantys vaikai“, – parlamente sakė S. Morrisonas.

„Tačiau dabar tai netiesa kalbant apie vietinius ir Toreso sąsiaurio salų gyventojų vaikus, gyvenančius Australijoje. Tai niekada nebuvo tiesa, ir nežinau, kada bus. Tai yra faktas, kurį šiandien turime pripažinti“, – pridūrė jis.

Australijos čiabuviai sudaro maždaug 3 proc. visų 25 mln. gyventojų ir tebėra nepalankiausioje padėtyje esanti šalies bendruomenė.

Aborigenų nedarbo lygis yra nuo trijų iki keturių kartų didesnis už nacionalinį vidurkį.

Australijos statistikos biuro duomenimis, čiabuvių vaikai yra penkis kartus labiau linkę nusižudyti nei kiti gyventojai.

Ketvirtadienį pristatyta ataskaita buvo parengta praėjus 11 metų nuo dienos, kai tuometinis premjeras Kevinas Ruddas tapo pirmuoju vyriausybės vadovu, atsiprašiusiu istorinių Australijos vietos gyventojų už daugybę amžių trukusį neteisingumą.

S. Morrisonas pareiškė, kad nors iniciatyvos „Panaikinkime atotrūkį“ ir toliau bus laikomasi sprendžiant įvairias socialines problemas, pagrindinį dėmesį ministrų kabinetas skirs švietimui.

Be to, ministras pirmininkas pažadėjo imtis naujų iniciatyvų, pavyzdžiui naikinti studentų skolas mokytojams, kurie praleidžia mažiausiai ketverius metus atokiose bendruomenėse.

„Švietimas yra kelias įgūdžių link. Tai yra kelias darbo vietų link. Tai yra kelias, leidžiantis kurti verslus ir suteikiantis jauniems aborigenams ir Toreso sąsiaurio salų australams galimybę sukurti savo ateitį“, – pareiškė S. Morrisonas.

„Tai yra kelias gero gyvenimo link. Jei nemoki skaityti, jei nemoki rašyti, jokiu būdu neįmanoma prisidėti prie Australijos klestėjimo“, – pridūrė vyriausybės vadovas.