Per konferenciją Lenkijoje, į kurią atvyko Izraelio ir arabų valstybių aukšto rango pareigūnai, M. Pence'as pavadino Iraną „didžiausia grėsme taikai ir saugumui Artimuosiuose Rytuose“ bei apkaltino Teherano režimą savo ambicijomis regione planuojant „naują Holokaustą“.

M. Pence'as pasmerkė naująją Prancūzijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos iniciatyvą, leidžiančią Europos verslui ir toliau prekiauti su Iranu nepaisant JAV sugrąžintų sankcijų Teheranui.

„Tai yra neprotingas žingsnis, kuris tiktai sustiprins Iraną, susilpnins ES ir padidins atstumą tarp Europos ir Jungtinių Valstijų“, – teigė viceprezidentas.

„Atėjo laikas mūsų partneriams europiečiams pasitraukti iš branduolinio susitarimo su Iranu ir padėti mums daryti diplomatinį spaudimą, kuris užtikrintų iraniečiams, regionui ir pasauliui taiką, saugumą ir laisvę, kurių jie nusipelnė“, – pridūrė jis.

Šiitiškam Iranui minint proamerikietiško šacho nuvertimą M. Pence'as pažadėjo kuo stipriau spausti Teheraną, bet susilaikė nuo atvirų raginimų keisti režimą.

„Ir toliau smunkant Irano ekonomikai ir į gatves išeinant iraniečiams, laisvę mylinčios valstybės turi laikytis išvien ir patraukti Irano režimą atsakomybėn už jo blogį ir smurtą prieš savo tautą, regioną ir platesnį pasaulį“, – sakė jis.

JAV sankcijos „taps net griežtesnėmis“, nebent Teheranas „pakoreguos savo pavojingą ir destabilizuojantį elgesį“, pabrėžė M. Pence'as.

ES, įskaitant konferencijos šeimininkę Lenkiją, šiuo metu nerodo nė menkiausio noro atmesti 2015 metais JAV tuometinio prezidento Baracko Obamos pasirašytą sutartį, apribojusią Irano branduolinę programą mainais į sankcijų režimo sušvelninimą.

ES pareigūnai sako neneigiantys susirūpinimo dėl Irano veiksmų, bet mano, kad susitarimas, kurio Teheranas esą nepažeidžia, gerai veikia. Jie taip pat tvirtina, kad Iranas nėra vienintelis problemų keliantis žaidėjas regione.