Pasak D. Peskovo, „visada reikia tikėtis geriausio, bet ruoštis blogiausiam“ dvišalių santykių su JAV raidoje. „Tačiau šiuo atveju, atsižvelgiant į JAV Kongrese vyraujančias nuotaikas, tikėtis kokio nors dvišalių santykių pagerėjimo ar bent mažiausio išgijimo nuo rusofobijos neverta“, - sakė D. Peskovas.

„Matome šią ligą, kuri yra visiškai emocinė, visiškai neparemta jokiomis ekspertų išvadomis, antraip tokiuose siūlymuose neskambėtų kaltinimai, esą Rusija destabilizuoja padėtį Sirijoje“, - rėžė Kremliaus atstovas.

Tačiau, kaip tikino jis, „ne viskas taip paprasta“.

D. Peskovo teigimu, už sankcijų slypi labai pragmatiškas požiūris. „Ši amerikiečių veikla, dažnai panašėjanti į reketą, kuria siekiama nutraukti įvairius Rusijos energetinius projektus ir Rusijos bankų veiklą, yra bandymas nesąžiningais būdais išstumti amerikiečių konkurentus iš rinkų ir užtikrinti vietą JAV bendrovėms“, – kalbėjo D. Deskovas.

„Neverta nė kalbėti apie galimus neigiamus padarinius jau ir taip apverktiniems rusų ir amerikiečių santykiams“, – užbaigė V. Putino atstovas spaudai.

Antradienį grupė JAV įstatymų leidėjų pasiūlė įstatymą, kuriuo įvedamos sankcijos 24 Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnams. JAV Kongreso nariai siekia įvesti FSB pareigūnams sankcijas dėl jų vaidmens praėjusių metų lapkritį įvykusiame incidente Kerčės sąsiauryje, kai Rusija pagrobė Ukrainos laivus ir jūreivius. Taip pat siekiama sankcijas įvesti keliems rusų bankams ir Rusijos projektams už šalies ribų.

Trečiadienį skelbta, kad JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo telefonu kalbėdamas su Rusijos diplomatijos vadovu Sergejumi Lavrovu pareiškė, kad Rusija turi atsakyti už nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimą Solsberyje, sakoma JAV valstybės departamento trečiadienį paskelbtame pranešime.

„Valstybės sekretorius Pompeo dar kartą pareiškė, jog JAV yra pasiryžusios siekti, kad Rusija atsakytų už cheminio ginklo panaudojimą Didžiosios Britanijos Solsberio mieste per sankcijas, numatytas JAV įstatyme dėl cheminio ir biologinio ginklo kontrolės ir naudojimo uždraudimo“, – nurodoma pranešime.

Praėjusių metų kovo 4 dieną buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis ir suaugusi jo duktė Julija buvo rasti be sąmonės ant parko suoliuko Solsberyje. Jie buvo apnuodyti Sovietų Sąjungoje pagaminta itin toksiška nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“. Britanijos vyriausybės vadovė pareiškė, kad medžiaga buvo pagaminta Rusijoje ir šiai atakai „beveik neabejotinai“ pritarė Kremlius.

Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Vėliau JAV valstybės departamentas priėmė sprendimą rugpjūčio 27 dieną įvesti Rusijai pirmąjį sankcijų paketą. Valstybės departamentas nurodė, kad šios sankcijos yra atsakas į nervus paralyžiuojančios kovinės medžiagos „Novičiok“ panaudojimą prieš Britanijos pilietį S. Skripalį ir jo dukrą Juliją. Jos įvestos pagal 1991 metais JAV prezidento Billo Clintono administracijos priimtą cheminio ir biologinio ginklo kontrolės įstatymą.

Jame numatyti du sankcijų įvedimo etapai. Antrasis sankcijų paketas bus įvestas, jeigu per tris mėnesius Rusija nepateiks, JAV administracijos vertinimu, „patikimų garantijų“, kad atsisako cheminio ir biologinio ginklo naudojimo ir nepasiruoš įsileisti Jungtinių Tautų inspektorių į atitinkamus savo cheminius objektus.

Tuo metu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad JAV sankcijos Maskvai yra beprasmės ir duoda priešingų rezultatų. Jis išreiškė viltį, kad Vašingtonas supras, jog tokia politika neturi perspektyvų.