Praėjusią savaitę Taryba įgaliojo savo dabartinį pirmininką, Pusiaujo Gvinėjos ambasadorių JT Anatolio Ndongą Mbą pasitarti su Izraelio ir palestiniečių ambasadoriais dėl kelionės.

Palestiniečių ambasadorius Riyadas Mansouras iškart atsakė, kad Tarybos vizitas būtų vertinamas „kuo pozityviausiai“.

Tačiau Kuveito ambasadorius Mansouras al Otaibi sakė, jog A. Ndongas Mba trečiadienį uždarame Tarybos posėdyje pranešė, kad „Izraelis kategoriškai atmetė Tarybos vizitą“. Kita vertus, Izraelio ambasadorius Danny Danonas sakė, kad vyriausybė sveikintų atskirų ambasadorių vizitus Izraelyje.

Tarybos vizitui turėtų pritarti visos 15 jos narių ir su tuo susijusios šalys. Kelios kitos narės patvirtino D. Danono atsisakymą.

M. al Otaibi, arabų atstovas Taryboje, sakė išreiškęs apgailestavimą, kad vizitas neįvyks, ir pažymėjo, kad būta daug prašymų įtakingiausiai JT institucijai apsilankyti Vakarų Krante, Gazos Ruože ir Rytų Jeruzalėje. Pastarąją palestiniečiai laiko savo būsimos valstybės sostine, nors Izraelis visą miestą laiko vientisa ir nedaloma žydų valstybės sostine.

JT atstovo pavaduotojas Farhanas Haqas sakė, jog nėra įrašų, kad Saugumo Tarybos delegacija kada nors būtų apsilankiusi palestiniečių teritorijose.

„Norime tęsti savo konsultacijas, – sakė M. al Otaibi. – Tikimės, kad pasieksime konsensusą, nes sakėme, kad šis klausimas Tarybos darbotvarkėje yra dešimtmečius.“

„Norime oficialios kelionės – to ir prašėme“, – sakė M. al Otaibi.

Pusiaujo Gvinėjos ambasadoriaus pavaduotojas Jobas Obiangas Esono Mbengono žurnalistams sakė: „Dėl to vis dar dirbame.“

Saugumo Taryba paprašė pirmininko susitikti su Izraelio ir palestiniečių ambasadoriais aptarti vizito, kai JAV blokavo arabų remtą Saugumo Tarybos pareiškimą, kurį pasiūlė Indonezija ir Kuveitas. Pareiškimo projekte buvo reiškiamas apgailestavimas, kad Izraelis sustabdė tarptautinę stebėtojų misiją Vakarų Kranto Hebrono mieste.

Laikina tarptautinė misija Hebrone (TIPH) buvo įsteigta 1994 metais, po to, kai izraeliečių naujakurys Baruchas Goldsteinas prie mečetės šiame mieste išžudė 29 tikinčiuosius, taip išprovokuodamas riaušes visose palestiniečių teritorijose. Mečetė stovi vietoje, kuri yra šventa ir judėjams, vadinantiems ją Patriarchų kapu.

Izraelio ambasadorius D. Danonas vadino misiją Hebrone „smurtine, tendencinga“ jėga, bet jos nariai tai kategoriškai paneigė.