Anksčiau KaPo tokiam pačiam laikotarpiui įslaptino dokumentus, susijusius su kitų išdavikų baudžiamosiomis bylomis, įskaitant 68 metų Vladimiro Veitmano, 52 metų Alexei Dresseno (Aleksejaus Dreseno), jo 54 metų žmonos Viktorios Dressen (Viktorijos Dresen) ir 71 metų Hermano Simmo (Hermano Simo) bylas.

Pagal Valstybės paslapčių ir užsienio valstybių slaptos informacijos įstatymą valstybės paslaptys yra saugomos priskiriant jas kuriai nors iš šių kategorijų: „riboto naudojimo“, „konfidenciali“, „slapta“ ir „visiškai slapta“.

Ilgiausias įslaptinimo laikotarpis yra 75 metai, jei ši informacija gali kelti pavojų policijos agentų ar sekimo veikloje dalyvaujančių asmenų gyvybei. Vis dėlto įslaptinimo periodas baigiasi, jei nuo asmens mirties praeina 20 metų, nors ne anksčiau kaip 50 metų po informacijos įslaptinimo.

Informacija, susijusi su saugumo pareigūnų tarptautiniu bendradarbiavimu ir bendradarbiavimu su įvairiomis galios struktūromis, taip pat įslaptinamos 50-čiai metų.

Estijos Harjumos apygardos teismas pirmadienį pripažino 38 metų D. Metsavą ir jo tėvą 65 metų P. Voliną kaltais dėl valstybės išdavystės ir vidinės informacijos perdavimo užsienio valstybei.

Kaltinamiesiems sutikus bendradarbiauti su prokurorais D. Metsavui buvo skirta 15,5 metų laisvės atėmimo bausmė, o P. Volinui – šešerių metų laisvės atėmimo bausmė. Bausmės vykdymo pradžia skaičiuojama nuo kaltinamųjų suėmimo praėjusių metų rugsėjį.

Kaip rodo kaltinamasis aktas, D. Metsavas ir P. Volinas padėjo Rusijos karinės žvalgybos agentūrai GRU vykdyti prieš Estiją nukreiptą veiklą, rinko bei perdavinėjo jai Estijos valstybines paslaptis, vidinio naudojimo informaciją ir slaptą užsienio informaciją.

Informacijos perdavimui buvo naudojami tam tikri komunikacijos kanalai, ji buvo perduodama ir tiesioginiuose susitikimuose. Už tai nuteistieji gaudavo atlygį. Bendrai per 10 metų jie gavo beveik 20 tūkst. eurų.

2013 metų spalį Estijos žemesnės instancijos teismas pripažino buvusį ilgametį KaPo darbuotoją V. Veitmaną kaltu dėl valstybės išdavystės ir skyrė jam 15 metų laisvės atėmimo bausmę. Jam buvo pateikti kaltinimai bendradarbiavus su Rusijos išorės žvalgybos tarnyba ir perdavinėjus jai duomenis nuo 2002 metų.

Iš V. Veitmano buvo konfiskuotos kriminaliniu būdu gautos pajamos – 120 tūkst. eurų. Per kratą buvo rasta įvairios valiutos, vertinamos apie 89 tūkst. eurų. Buvo areštuotas jo butas ir automobilis.

Generalinė prokuratūra kaltino V. Veitmaną rinkus slaptą informaciją ir perdavinėjus ją Rusijos išorės žvalgybos tarnybai. Pasak KaPo, V.Veitmanas taip veikti turėjo įvairių motyvų – greičiau padaryti karjerą, bet labiausiai troško pralobti.

Nuo 2008 metų KaPo sučiupo šešis išdavikus ir 11 asmenų, įvykdžiusių nusikaltimų prieš Estijos valstybę Rusijos specialiųjų tarnybų naudai. Visi jie buvo nuteisti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)