Seiji Iimura – bonsus auginančios giminės penktos kartos atstovas, į šiaurę nuo Tokijo esančiame Kavagučyje turintis savo sodą – naujienų agentūrai AFP sakė, kad iš sodo pavogti medeliai buvo „šeimos lobis“.

„Nebūčiau jų pardavęs net jeigu gaučiau 10 mln. jenų (80 tūkst. eurų)", – sakė jis.

„Žinoma, nekenčiu jų vagies, bet noriu jam ar jai pasakyti: prašau juos laistyti ir jais rūpintis, – sakė Seiji Iimura. – Man būtų liūdna, jei jie numirtų.“

Praėjusį mėnesį Seiji Iimura policijai pranešė apie septynių bonsų, bendrai įvertintų 7 mln. jenų (56 tūkst. eurų), vagystę iš jo sodo. Vienas dingusių medelių buvo 400 metų senumo gumbuotas kadagys.

Vyro sutuoktinė Fuyumi neseniai socialiniame tinkle „Facebook“ parašė, kad šeima augino bonsus „kaip savo vaikus“.

„Mane užliejo liūdesys ir skausmas“, – pridūrė ji.

Maždaug 5 tūkst. kvadratinių metrų plotą užimančiame sode japonų šeima eksponuoja maždaug 3 tūkst. miniatiūrinių medelių, džiuginančių lankytojų akį.

Po vagystės šeima sode nusprendė įrengti stebėjimo kameras.

„Žinote, bonsai yra gamtos miniatiūra. Žiūrėti į bonsai medelį – tai kaip eiti toli į kalnus liekant namuose“, – kalbėjo S. Iimura.

Bonsai – tradicinis japoniškas medelių auginimo ir puoselėjimo menas.

Dažnai nedideli bonsai medeliai atrodo lyg formą jiems būtų suteikęs juos prie žemės nuolat lenkiantis vėjas ar sniegas. Medeliai formuojami genint jų šakas, jas sukiojant, lankstant ir dedant milžiniškas pastangas, kad jie liktų gyvi.

Japonijos eksportuojami bonsai yra žinomi visame pasaulyje.

2018 metais Japonijos augalų – medelių, bonsų, vazoninių gėlių – eksportas vertinamas 12 mlrd. jenų (per 96 mln. eurų), nors prieš dešimt metų ši suma buvo 4,5 mlrd. jenų (apie 36 mln. eurų), rodo Japonijos žemės ūkio ministerijos paskelbti duomenys.