Nepaisant alinančio darbo ir asmeninių lobistinių pastangų ministras pirmininkas Scottas Morrisonas pralaimėjo parlamento narių daugumai, reikalaujančiai, kad Australijos migrantų sulaikymo centruose užsienyje laikomi migrantai galėtų būti perkelti į Australiją gydymui.

Tai pirmas atvejis per daugelį dešimtmečių, kai Australijos vyriausybė pralaimėjo ginčą dėl reikšmingo įstatymo projekto. Įstatymo priėmimas buvo sutiktas plojimais ir balsavimą parlamente Kanberoje stebėjusių visuomenės atstovų sveikinimo šūksniais.

Prieš minėtą įstatymo projektą pasisakanti S. Morrisono vyriausybė pernai neteko parlamentinės daugumos paramos ir dabar yra priklausoma nuo svyruojančių Atstovų Rūmų narių.

Tačiau pabėgėlių įstatymo priėmimas pirmąją šių metų parlamento sesijos dieną 75 balsais „už“ ir 74 balsais „prieš“ yra stiprus smūgis su sunkumais susiduriančiam vyriausybės vadovui. Premjero pralaimėjimas privertė suabejoti, ar jis gali ir toliau vadovauti vyriausybei.

Paskutinį kartą balsavimą dėl svarbaus įstatymo projekto Australijos vyriausybė buvo pralaimėjusi 1929 metais. Tuomet šalies premjeras Stanley Bruce'as nedelsiant paskelbė naujus rinkimus ir juos pralaimėjo.

1941 metais simbolinį balsavimą dėl biudžeto pralaimėjusi ministro pirmininko Arthuro Faddeno vyriausybė irgi nedelsiant atsistatydino.

Jokių pirmalaikių rinkimų

Tačiau S. Morrisonas atmetė pirmalaikių rinkimų galimybę pareikšdamas, jog įvykęs balsavimas nebuvo balsavimas dėl pasitikėjimo jo vyriausybe, todėl visuotiniai rinkimai ir toliau planuojami gegužę.

„Tai nėra klausimai, susiję su pasitikėjimo problema, ir aš nelaikau jų tokiais“, – S. Morrisonas sakė žurnalistams Kanberoje.

Už įstatymo priėmimą balsavo pagrindinė opozicinė Darbo partija, svyruojantys kairės pakraipos Žaliųjų partijos nariai ir nepriklausomi parlamentarai.

Vis tik daugelis nepriklausomų parlamento narių nurodė, kad norėtų leisti vyriausybei dirbti iki jos kadencijos pabaigos gegužę.

Įstatymo projektas – vyriausybės priimto teisės akto pataisa, kurią pirmą kartą aukštieji rūmai nagrinėjo gruodžio mėnesį – po kelių pakeitimų trečiadienį bus sugrąžintas tvirtinti Senatui.

Manoma, kad Senatas patvirtins įstatymą, nes koalicinė vyriausybė neturi pakankamo palaikymo auštuosiuose rūmuose, kad galėtų jį blokuoti.

Iniciatyvos pagreitinti migrantų perkėlimą dėl medicininių priežasčių pirmą kartą ėmėsi nepriklausoma parlamento narė Kerryn Phelps pernai, laimėjusi Liberalų partijos tvirtove ilgai laikytame Ventverte po to, kai Malcolmas Turnbullas buvo išverstas iš savo Liberalų partijos lyderio bei Australijos premjero posto.

Nuo tada vyriausybė išgyvena krizę po krizės. Viktorijos valstijoje įvykusių parlamento rinkimų rezultatai sustiprino būgštavimus, kad gegužę vyriausybės laukia pralaimėjimas.

Naujasis įstatymas priimtas augant visuomenės susirūpinimui dėl padėties prieglobsčio prašytojų, perkeliamų į atokias imigrantų stovyklas skurdžiose Papua Naujosios Gvinėjos ir Nauru salose, po pranešimų apie jų išnaudojimo, savižudybių atvejus ir ilgą sulaikymo laikotarpį.

Australijos griežta imigracijos politika turėtų atbaidyti prieglobsčio prašytojus nuo bandymo pasiekti šį žemyną laivais. Visus asmenis, kurie, neturėdami vizos, bando laivais atplaukti į valstybę, Kanbera išsiunčia į atokius sulaikymo centrus netoliese esančiose salose ir neleidžia įsikurti Australijoje.

Žmogaus teisių gynėjų grupės pasveikino balsavimo rezultatus, o „Human Rights Law Centre“ pavadino jį „lūžio momentu pabėgėlių politikoje ir Australijos istorijoje“.