Ši suma yra daug mažesnė negu savo kertiniam vidaus politikos projektui reikalavo prezidentas Donaldas Trumpas, bet jeigu pasiūlymas bus priimtas, jis leistų išvengti naujos chaotiškos priešpriešos. Vyriausybės uždarymo grėsmę pastarosiomis dienomis vėl buvo padidėjusi, D. Trumpui penktadienį pagrasinus sustabdyti daugelio federalinių institucijų finansavimą.

Pagrindinis respublikonų derybininkas senatorius Richardas Shelby žurnalistams sakė, kad respublikonų ir demokratų įstatymų leidėjai iš principo susitarė.

Kongreso aukšto rango padėjėjai sakė naujienų agentūrai AFP, kad susitarimo projekte numatoma 1,375 mlrd. dolerių (1,22 mlrd. eurų) suma sienai JAV ir Meksikos pasienyje. Šis projektas yra vienas pagrindinių D. Trumpo rinkimų kampanijos pagrindų, bet prezidentas jam reikalavo 5,7 mlrd. dolerių (5 mlrd. eurų).

Pasak padėjėjų, sutarta suma leistų finansuoti apie 89 km ilgio sienos statybą. Šis projektas būtų vykdomas Rio Grandės upės slėnyje Teksaso pietuose.

Šiam susitarimui dar turėtų pritarti Baltieji rūmai.

Žinia apie potencialų proveržį buvo paskelbta prieš pat D. Trumpo pasirodymą politiniame mitinge El Paso miesto Teksase arenoje. Prezidentas, kreipdamasis į triukšmingą minią, sakė dar neturįs pakankamai informacijos, kad galėtų pakomentuoti susitarimą.

„Tikriausiai turim gerų žinių, bet kas žino?“ – sakė jis.

Įžanga į 2020 metų rinkimų kampaniją

Kreipdamasis į tūkstančius žmonių, kurių daugelis buvo užsidėjęs kepuraites su D. Trumpo kampanijos šūkiu „Padarykim Ameriką vėl didžią“ (Make America Great Again), prezidentas pareiškė: „Mums reikia šios sienos, ir ji turi būti pastatyta. Norime, kad ji būtų pastatyta greitai.“

Pasak D. Trumpo, neteisėti imigrantai kelia pavojų JAV nacionaliniam saugumui, o juos sustabdyti įmanoma tik dramatiškai išplėtus esamas pasienio užtvaras.

Šiuos argumentu respublikonas prezidentas skelbia nuo pat savo kampanijos prieš 2016 metų rinkimus, kai jis kalbėjo apie žagintojus ir žmonių kontrabandininkus, esą plūstančius į šalį iš Meksikos. Kritikai tokią retoriką vadina ksenofobine ir grindžiama smarkiai manipuliuotais duomenimis.

Ginčas dėl sienos žymi D. Trumpo kovos dėl perrinkimo 2020 metais pradžią. Jo pasirodymas per mitingą El Pase leidžia prognozuoti, ko galima tikėtis ateityje.

D. Trumpas šiam renginiui pasirinko istorinę sienos perėją, kurioje, anot jo, sienomis pavyko sėkmingai sustabdyti nevaldomą meksikiečių nusikaltėlių antplūdį.

„Sienos gelbsti gyvybes; sienos gelbsti milžinišką skaičių gyvybių“, – tvirtino jis.

Netoli nuo D. Trumpo mitingo vietos kylanti demokratų žvaigždė Beto O'Rourke'as – potencialus prezidento varžovas 2020 metais – skelbė savo žinią.

Buvęs Kongreso narys, per praeitų metų lapkritį vykusius kadencijos vidurio rinkimus suaktyvinęs demokratų rėmėjus, kai vos neįveikė respublikonų senatoriaus Tedo Cruzo, yra kilęs iš El Paso.

„Šį vakarą į melą ir neapykantą atsakysime tiesa ir teigiama, įtraukiančia, ambicinga ateities vizija nuo JAV ir Meksikos sienos“, – sakė B. O'Rourke'as.

D. Trumpas savo ruožtu pareiškė, kad B. O'Rourke'as yra „jaunuolis, turintis mažai kuo pasigirti, išskyrus puikų savo vardą“.

Prezidentas taip pat pasišaipė iš esą daug mažesnio į mitingą susirinkusių B. O'Rourke'o rėmėjų skaičiaus: „Tai gali būti jo prezidentinės kampanijos galas.“

Kongresas artėja prie susitarimo?

Debatai dėl siūlymo atsitverti nuo Meksikos dar labiau pagilino atotrūkį tarp kairiosios ir dešiniosios stovyklų, itin išryškėjusį nuo D. Trumpo atėjimo į valdžią.

Nesutariama netgi dėl tikrosios padėties El Pase.

D. Trumpas sakė, kad šiame mieste įrengta tvora, skirianti nuo Meksikos neramaus Siudad Chuareso miesto, padėjo dramatiškai sumažinti nusikalstamumą JAV pusėje.

Tačiau El Paso meras Dee Margo teigė, kad šie pareiškimai „faktiškai nėra teisingi“.

„Buvom saugūs anksčiau ir (likome) saugūs po to, – naujienų agentūrai AFP sakė jis. – Tvora padėjo (susitvarkyti) su kai kuria nusikalstama veikla, bet pirminė priežastis, kodėl esame saugūs – mūsų policijos pajėgos ir mūsų viešojo saugumo pareigūnai.“

D. Trumpui aiškiai nepavyko įtikinti Kongreso finansuoti pasienio sienos projektą. Demokratai kaltino prezidentą naudojantis šiuo klausimu, kad suaktyvintų savo politinius rėmėjus, o ne iš tikrųjų rūpintųsi sudėtinga padėtimi pasienyje.

Prezidentas, baimindamasis žeminančio pralaimėjimo dėl klausimo, kuris buvo viena svarbiausių jo rinkimų kampanijos temų, atkakliai gynė savo poziciją.

Gruodį jis padidino spaudimą Kongresui, atsisakęs užtikrinti daugelio federalinių institucijų finansavimą. Dėl to buvo paskelbtas dalinis vyriausybės uždarymas, trukęs penkias savaites ir paveikęs apie 800 tūkst. federalinių darbuotojų. Vėliau D. Trumpas pareiškė, kad Kongresas privalo iki ateinančio penktadienio rasti pinigų sienos statyboms, nes priešingu atveju uždarymas bus atnaujintas.

Prezidentas taip pat turi galimybę paskelbti valstybės lygio nepaprastąją padėtį – tokiu atveju jis įgytų teisę panaudoti kariuomenei skiriamas lėšas, nors toks žingsnis veikiausiai būtų apskųstas teismui ir išprovokuotų daugiau politinių oponentų kaltinimų.