Gynybos ministrė Margarita Robles ketvirtadienį Briuselyje vykstančio NATO viršūnių susitikimo kuluaruose pasirašys su savo kolegomis iš Prancūzijos ir Vokietijos ketinimų raštą, informavo jos atstovas.

2017 metais pradėtas projektas „Ateities kovinė aviacijos sistema“ be naujo karinio lėktuvo taip pat numato bepiločių orlaivių ir sparnuotųjų raketų gamybą.

Naujieji naikintuvai apytiksliai 2040 metais pakeis šiuo metu naudojamus „Eurofighter“, kurie surenkami Vokietijoje, Didžiojoje Britanijoje, Ispanijoje ir Italijoje, taip pat prancūzų gamybos orlaivius „Rafale“.

Jie varžysis su JAV gaminamais naikintuvais F-35 ar jų modifikacijomis.

Pirmoji 65 mln. eurų vertės sutartis dėl kovinės sistemos modelio kūrimo anksčiau vasarį buvo pasirašyta su bendrovių „Airbus“ ir „Dassault Aviation“.

Ispanija, kur surenkami „Airbus“ kariniai transporto orlaiviai, gruodį išsiuntė Paryžiui ir Berlynui laišką, prašydama suteikti galimybę prisidėti prie projekto.

FCAS turi varžovą – Britanijos projektą „Tempest“, vykdomą britų bendrovės „BAE Systems“, dalyvaujant Italijai bei Nyderlandams.

Gruodį išplatintame pareiškime Ispanijos gynybos ministerija pareiškė esanti „įsitikinusi, kad abi programos galiausiai bus sujungtos atsižvelgiant į didžiules investicijas, būtinas jų vystymui“.