Tikimasi, kad šimtai tūkstančių žmonių dalyvaus demonstracijose Teherane ir kituose šalies miestuose, skirtose paminėti 1979 m. revoliucijos metines, kai ajatolos Rohollah'o Khomeinio šalininkai nuvertė JAV remtą šachą Mohammadą Rezą Pahlavį.

Sostinėje Teherane pirmadienį minios žmonių žygiavo centrinės Azadi (Nepriklausomybės) aikštės link. Aikštėje prezidentas Hassanas Rouhanis turi sakyti kalbą.

Islamo revoliucijos minėjimo renginiai kasmet prasideda vasario 1 d., tą dieną, kai Khomeinis grįžo iš tremties tapti aukščiausiuoju Islamo Respublikos lyderiu, ir baigiasi vasario 11 d.

1979 metų vasario 11 dieną gatvėse su sukilėliais kovojusi Irano kariuomenė pasidavė ir leido maištininkams perimti šalies kontrolę, o JAV remto šacho Mohammado Rezos Pahlavi vyriausybė buvo priversta atsistatydinti. Tą pačią dieną ajatola Ruhollah Khomeini paskelbė, kad Iranas tampa Islamo respublika.

Pirmadienį didžiulės minios suplūdo iš sostinės dešimčių atokių rajonų į Teherano centrą ir Laisvės aikštę mojuodamos valstybinėmis vėliavomis ir skanduodami „Mirtis Amerikai“ – šis šūkis jau seniai tapęs neatsiejama antiamerikietiškų mitingų Irane dalimi.

Miesto centre esanti Revoliucijos gatvė buvo papuošta didžiuliais balionais, o iš garsiakalbių sklido revoliucinės ir nacionalistinės dainos, raginusios žmones prisijungti prie mitingų.

Prezidentas Hassanas Rouhani per mitingą pasmerkė „JAV sąmokslą“ prieš jo šalį.

Iranas mini 40-ąsias Islamo revoliucijos metines

„Žmonių išėjimas į gatves šiandien visame islamiškajame Irane... reiškia, kad priešas niekada nepasieks savo piktų tikslų“, – valstybės vadovas sakė susirinkusiems Azadi (Laisvės) aukštėje.

Taip pat buvo perskaitytas iš anksto parengtas kreipimasis, skelbiantis „nesvyruojantį paklusnumą aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei“, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas buvo išvadintas „idiotu“.

Pirmadienio renginiai vainikuoja 10 dienų trukusias oficialias iškilmes, žyminčias laikotarpį nuo 1979 metų vasario 1-osios iki 11-osios, kai R. Khomeini grįžo iš tremties ir nuvertė šacho vyriausybę.

Teheranas šiemet stengėsi pabrėžti ypatingą 40 metų sukakties reikšmę. Islamo tradicija tokios trukmės laikotarpį laiko brandos simboliu, nes būdamas 40-metis pranašas Muhammadas patyrė Dievo apreiškimą.

Vis dėlto šiemet revoliucijos metinės minimos smarkiai paaštrėjus santykiams su Vašingtonu. Iraną ištiko virtinė ekonominių problemų, D. Trumpui pernai gegužę nusprendus pasitraukti iš 2015 metų tarptautinio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos ir nuo lapkričio sugrąžinti šiitiškai respublikai griežtas ekonomines sankcijas.

Tarp dalyvaujančiųjų renginiuose buvo 27 metų medicinos studentas Hosseinas Hosseinpouras, atsivedęs savo žmoną ir jų pusantrų metų sūnelį Amirą Ali. Vyras sakė, kad nori išmokyti sūnų palaikyti revoliuciją.

„Jo ir mūsų tautos laukia šviesi ateitis“, – įsitikinęs H. Hosseinpouras.

Tuo metu 35 metų Mahmoudas Hemmatas lydėjo į mitingą savo 68 metų motiną Parivash Fakheri, prikaustytą prie neįgaliojo vežimėlio.

„Mano motina nepaisydama savo negalios paprašė manęs pasiimti ją kartu“, – paaiškino jis.

P. Fakheri, kuri prieš 40 metų buvo viena iš revoliucionierių Teherano gatvėse, teigė, jog prireikus dar kartą palaikytų maišininkus.

„Esu pensininkė ir žinau, kad šiandien yra daug ekonominių problemų, bet tai nesusiję su mūsų revoliucija, – sakė moteriškė. – Ji tęsiasi pastaruosius 40 metų ir daro Iraną stipresnį“.

Be šūkių „Mirtis Amerikai“ pirmadienį surengtas eisenas lydėjo Irano gamybos raketų demonstracijos, kurias vyriausybė tradiciškai rengia minint revoliuciją.

Praėjusią savaitę A. Khamenei gynė antiamerikietiškus šūkius ir pabrėžė, kad jie nukreipti prieš JAV lyderius, o ne žmones.

Iraniečiai „nesiliaus sakyti „Mirtis Amerikai“, kol JAV elgiasi piktavališkai“ Irano atžvilgiu, pareiškė A. Khamenei reaguodamas į D. Trumpo metinį pranešimą, kuriame šis pabrėžė: „Nenukreipsime žvilgsnio nuo režimo, kuris skanduoja „Mirtis Amerikai“.