Visos keturios Višegrado grupės šalys – Lenkija, Čekija, Slovakija ir Vengrija – pastaraisiais metais ne kartą buvo įsitraukusios į ginčus su Briuseliu dėl Europos Sąjungos migracijos politikos.

Tačiau kalbėdama per spaudos konferenciją po susitikimo Slovakijos sostinėje Bratislavoje A. Merkel pabrėžė, kad Višegrado šalys „laiko labai svarbiu dalyku, kad mūsų (ES) pinigai būtų veiksmingai naudojami ir būtų užtikrinamas mūsų ekonominis vystymasis“.

Prieš imigrantus pasisakantis Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas dažnai kritikuodavo A. Merkel, ypač jos sprendimą 2015 metais plačiai atverti Vokietijos duris pabėgėliams.

Tačiau po ketvirtadienio susitikimo A. Merkel pati pabrėžė, jog svarbu apsaugoti ES išorines sienas, kad būtų galima išlaikyti laisvą judėjimą Šengeno zonoje.

„Mums reikia teisėtos migracijos, kad valstybės spręstų, kas gali atvykti, o ne neteisėtos migracijos“, – sakė kanclerė.

A. Merkel pridūrė, kad pasiūlius Slovakijos premjerui Peteriui Pelligrini visi penki lyderiai nutarė įkurti „plėtros projektą su Marokui“, turintį papildyti pastangas šalinti migracijos priežastis. Vokietijos vyriausybės vadovė pridūrė, kad artimiausiu metu bus paskelbta daugiau detalių.

Kanclerė priminė, kad šiemet bus minimos Berlyno sienos griūties 30-osios metinės ir kad Vokietija „niekada neužmirš (rytinių kaimynių) suteikto įkvėpimo, pagalbos ir palaikymo“, kad būtų užbaigtas komunistų valdymas ir atvertas kelias pakartotiniam Vokietijos suvienijimui.

Kalbėdamas toje pačioje spaudos konferencijoje V. Orbanas neslėpė fakto, kad nesutarimų išlieka.

„Neabejotina tiesa, kad pasaulį vertiname skirtingai. Tai akivaizdžiausia migracijos klausimu... bet, kitaip negu daugelis, manau, jog tai yra veikiau gerai, o ne blogai“, – sakė Vengrijos lyderis. Jis taip pat pabrėžė, kad nuomonių įvairovė Europos Sąjungoje yra labai svarbi.

Kita vertus, V. Orbanas pakartojo norįs, kad po gegužę vyksiančių Europos Parlamento rinkimų ES pakeistų kryptį.

„Jeigu ignoruosime Europos žmonių valią, tuomet kuriame Europos imperiją, o ne Sąjungą, – aiškino jis. – Būtent prieš tai mes sukilome prieš 30 metų.“