Prezidentas nustebino per savo metinį pranešimą antradienį pareiškęs, kad norėtų, jog kuo daugiau žmonių „atvyktų į mūsų šalį, tačiau jie turi atvykti legaliai“. Vis dėlto iki šiol jo politika tokio noro neatspindėjo.

Trečiadienį susitikęs su regioniniais reporteriais D. Trumpas patvirtino, kad toks pareiškimas reiškia, kad pasikeitė jo pozicija.

„Man reikia, kad atvyktų dagiau žmonių, nes mums reikia žmonių vadovauti fabrikams, gamykloms ir kompanijoms, kurios grįžta“, – prezidentą citavo laikraščio „The Advocate“ reporteris.

Savo metiniame pranešime D. Trumpas teigė, kad nelegalūs imigrantai Jungtinėse Valstijose atima darbus iš viduriniosios klasės amerikiečių. Vis dėlto dauguma naujausių ekonominių tyrimų rodo, kad ilguoju laikotarpiu imigracija neturi didelės įtakos JAV gimusių darbuotojų užimtumui.

JAV prezidentas yra pasiūlęs kelias priemones, kuriomis būtų smarkiai suvaržyta legali imigracija; viena jų – apriboti imigrantų galimybes padėti savo artimiesiems atvykti į šalį. Be kita ko, jis pastaruosius dvejus metus mažino JAV priimamų pabėgėlių skaičių.

Vašingtone įsikūrusio užsienio politikos studijų centro „Cato Institute“, pasisakančio už atviresnę imigracijos politiką, skaičiavimais, D. Trumpo siūlomas imigracijos planas sumažintų legalių imigrantų skaičių iki 44 procentų; tai būtų didžiausias legalios imigracijos apkarpymas nuo praėjusio amžiaus 3-o dešimtmečio.

Baltieji rūmai kol kas nekomentuoja, kaip nauja D. Trumpo pozicija imigrantų klausimu atsispindės jo politikoje ir siūlymuose.