„Tai yra pirmasis kartas, kai popiežius, o taip pat Bažnyčia kaip institucija, viešai pripažino, kad toks išnaudojimas vyksta, ir tai itin svarbu“, - Vatikano moterų žurnalo „Women Church World“ redaktorė Lucetta Scaraffia trečiadienį sakė naujienų agentūrai AFP.

Pontifikas antradienį pripažino, kad dalis katalikų kunigų ir vyskupų lytiškai išnaudodavo vienuoles, o jo pirmtakas Benediktas XVI turėjo paleisti vieną moterų religinį ordiną „dėl lytinio vergavimo kunigams ir jo įkūrėjui“.

Katalikų Bažnyčia „suspendavo kelis dvasininkus“, o Vatikanas „jau seniai dirba“ kovodamas su šia problema, kalbėjo jis.

Išnaudojimas „toliau tęsiasi, nes tai nėra kažkas, kas paprasčiausiai praeitų. Priešingai“, pridūrė Pranciškus.

Vienuolių išnaudojimo skandalas iškilo Katalikų Bažnyčiai anksčiau pripažinus virtinę kunigų pedofilijos nusikaltimų įvairiose pasaulio šalyse nuo Airijos iki Jungtinių Valstijų ir Australijos.

Praėjusią savaitę vienas Vatikano moterų žurnalas pasmerkė reiškinį, kai kunigų lytiškai išnaudotos vienuolės jaučiasi verčiamos pasidaryti abortą, nes priešingu atveju joms tektų auginti vaiką, kurio nepripažįsta kūdikio tėvas dvasininkas.

„Tyla suteikia galimybę prievartautojams“

„Vatikanui buvo pateikta daug skundų, tačiau jie nebuvo toliau nagrinėjami“, – sakė L. Scaraffia, iškėlusi vienuolių išnaudojimo problemą kartu su Vatikano laikraščiu „Osservatore Romano“ platinamo žurnalo „Women Church World“ vasario numeryje.

„Labai tikiuosi, kad bus sudaryta tyrimo komisija ir dalyvauti joje bus pakviestas vienuolių ekspertas šiuo klausimu“, – sakė žurnalo redaktorė naujienų agentūrai AFP.

„Galima greitai pradėti teismus, o svarbiausia – atkreipti visuomenės dėmesį, nes tyla yra tai, kas leidžia prievartautojams ir toliau prievartauti“, – pridūrė ji.

Pasak L. Scaraffia, vienuolės yra išnaudojamos dvasininkų visame pasaulyje, tačiau šis reiškinys ypač paplitęs Afrikoje, Azijoje ir Amerikoje.

Pranešimų apie tokį išnaudojimą buvo gauta iš įvairių vietų – pradedant Čile, Peru, Kongo Demokratine Respublika, Indija ir Kenija, baigianti Italija ir Ukraina.

Išnaudojimą patyrusioms vienuolėms „nebuvo lengva apie tai kalbėti. Jos bijo, kad jos ir jų kongregacijos keršto sulauks“, – klabėjo L. Scaraffia.

Pasak žurnalistės, problema kyla dėl piktnaudžiavimo užimama aukštesne padėtimi, kai kunigai gali kontroliuoti viską – nuo vienuolių atostogų iki jų atlyginimų.

„Tai labai sudėtinga situacija, kurios šaknys susijusios su vienuolių padėtimi Bažnyčioje. Jos nėra pripažįstamos lygiomis“, – kalbėjo ji.

Neleisti kunigams puikuotis valdžia

Popiežiaus Benedikto XVI pontifikato metais buvo paleista Izraelio Marijos seserų kongregacija, pranešė ordino, kuriai ši organizacija buvo pavaldi, atstovas.

Pasak Pranciškaus, Benediktas bandė stebėti šią organizaciją dar prieš tapdamas popiežiumi. Kardinolas Josephas Ratzingeris vadovavo lytinio išnaudojimo atvejus tiriančiam Vatikano departamentui, bet jo pastangos buvo „blokuojamos“, sakė jis.

Popiežius nepaaiškino, kas tai darė.

Argentiniečių kilmės pontifikas dar netiesiogiai užsiminė apie vykstantį tyrimą kitoje bendruomenėje, bet jos taip pat neįvardino. Manoma, kad jis kalbėjo apie Šv. Jono bendruomenę Prancūzijoje.

Ši bendruomenė 2013 metais prisipažino, kad ją įkūrusio kunigo elgesys su keliomis ordino moterimis yra „nesuderinamas su skaistybe“, rašė prancūzų katalikų laikraštis „La Croix“.

Faktas, kad Pranciškus antradienį pripažino vienuolių išnaudojimo problemą, yra jau „kelioliktas smūgis Bažnyčios įvaizdžiui, tačiau tai taip pat yra proga parodyti, kad permainos tikrai vyksta“, sakė L.Scaraffia.

Pasak jos, svarbiausia yra „nebeleisti kunigams puikuotis valdžia, nes dėl to jie taip elgiasi“.

L. Scaraffia pripažino, kad Bažnyčioje būta „didelio pasipriešinimo“ tyrimams dėl įtariamo išnaudojimo ir taip besielgiančių kunigų dangstymo. Ji taip pat pridūrė, kad iš pradžių nenorėta spręsti kunigų pedofilų problemą, tačiau galiausiai „tai buvo įveikta“.