Tai bus pirmas jų susitikimas akis į akį nuo lapkričio mėnesio. Jis rengiamas po virtinės Izraelio aviacijos smūgių sausio mėnesį taikiniams Sirijoje, kuriuos izraeliečiai vadina objektais, priklausančiais Irano revoliucinės gvardijos specialiosioms pajėgoms „al Quds“.

„Po savo diskusijų su prezidentu Putinu Paryžiuje prieš kelis mėnesius ir vėlesnių telefoninių pokalbių vasario 21 dieną vėl vyksiu į Rusiją“, – sakė B. Netanyahu.

Sausio 29 dieną B. Netanyahu Jeruzalėje su dviem Rusijos pareigūnais aptarė karinio koordinavimo didinimą Sirijoje, kad ten būtų išvengta „bet kokios trinties“, tuo metu pranešė jo biuras.

Per tą susitikimą su Kremliaus pasiuntiniu Sirijai Aleksandru Lavrentjevu ir užsienio reikalų viceministru Sergejumi Veršininu daugiausia dėmesio buvo skirta „Iranui ir padėčiai Sirijoje“.

Susitikimas įvyko po Izraelio smūgių sausio 21–22 dienomis taikiniams, kuriuos Sirijos karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pavadino Irano ir jo sąjungininkų Sirijoje pozicijomis bei turtu.

Izraelis per pastaruosius kelerius metus įvykdė šimtus antskrydžių Sirijoje prieš Irano ir jo remiamo Libano šiitų judėjimo „Hizbollah“ taikinius. Norėdami išvengti atsitiktinių susidūrimų Sirijoje, Izraelis ir Rusija įsteigė specialią telefono liniją.

Tačiau rugsėjo mėnesį po vieno izraeliečių antskrydžio Sirijos priešlėktuvinė gynyba netyčia numušė rusų karinį lėktuvą. Tuomet žuvo 15 rusų karių, o Rusijos armija apkaltino Izraelio pilotus pasinaudojus rusų lėktuvu kaip priedanga siekiant išvengti sirų ugnies.

Reaguodama į tą incidentą Rusija paskelbė apie naujas priemones savo kariškiams Sirijoje apsaugoti, įskaitant aprūpinimą priešlėktuvinės gynybos sistema S-300 ir trukdymą netoliese esančių karo lėktuvų radiolokatoriams.

Ir Rusija, ir Izraelio nesutaikomas priešas Iranas yra Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) sąjungininkai, padėję jo pajėgoms pasiekti daug pergalių prieš sukilėlius ir džihadistus.