„Esama kunigų ir, taip pat, vyskupų, kurie yra tai darę“, – nurodė pontifikas, atsakydamas į žurnalisto klausimą apie vienuolių išnaudojimą.

Pokalbis vyko lėktuve, popiežiui grįžtant į Vatikaną po apsilankymo Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Toks pontifiko pareiškimas pasirodė po to, kai praėjusią savaitę vienas Vatikano moterų žurnalas pasmerkė reiškinį, kai kunigų lytiškai išnaudojamos vienuolės jaučiasi verčiamos pasidaryti abortą ar auginti vaiką, kurio nepripažįsta tėvas dvasininkas.

Pasak popiežiaus, ši problema gali egzistuoti „bet kur“, tačiau ji esą vyrauja „kai kuriose naujose kongregacijose ir kai kuriuose regionuose“.

„Manau, kad tai ir toliau tęsiasi, nes tai nėra kažkas, kas paprasčiausiai praeitų. Priešingai“, – pridūrė Pranciškus.

Jo teigimu, Bažnyčia „suspendavo kelis dvasininkus“, o Vatikanas „jau seniai dirba“ kovodamas su šia problema.

„Nenoriu girdėti, kad būtų sakoma, jog Bažnyčioje šios problemos nėra, nes ji yra, – kalbėjo pontifikas. – Ar turime daryti daugiau? Taip! Ar mes to norime? Taip!“

Kartu su Vatikano laikraščiu „Osservatore Romano“ platinamo žurnalo „Women Church World“ vasario numeryje rašoma, kad vienuolės ištisus dešimtmečius neprabyla apie patirtą išnaudojimą, nes bijo keršto.

Leidinys paskelbė, jog Vatikanas yra gavęs pranešimų, kad praėjusio amžiaus 10-e dešimtmetyje kunigai lytiškai išnaudodavo vienuoles Afrikoje.

„Jei Bažnyčia ir toliau užmerks akis prieš šį skandalą, kurį dar labiau pablogino faktas, kad moterų išnaudojimas yra dauginimosi, priverstinių abortų ir kunigų nepripažįstamų vaikų priežastis, Bažnyčios moterų engimas niekada nepasikeis“, – parašė „Women Church World“ redaktorė Lucetta Scaraffia.