Tokijuje kalbėdama japonų ir vokiečių verslo lyderiams, A. Merkel pabrėžė, kad, „viena vertus, laikas spaudžia“, ir kompanijos, kurios naudojasi pristatymo „pačiu laiku“ (just-in-time, JIT) procesais, negali sau leisti ilgų muitinės procedūrų.

Tačiau ji pridūrė: „Politiniu požiūriu, laiko vis dar yra. Du mėnesiai nėra daug, bet laiko dar yra, ir tuo visos šalys turėtų pasinaudoti.“

2016 metų referendume išstoti iš ES nusprendusi Britanija turi pasitraukti iš Bendrijos kovo pabaigoje.

A. Merkel pripažino, kad nepopuliari „apsidraudžiamoji priemonė“ dėl Šiaurės Airijos komplikuoja „Brexit“ derybas.

Šia priemone siekiama užtikrinti, kad JK išstojus iš bloko tarp Šiaurės Airijos ir Airijos vėl neatsirastų reali siena, tačiau „Brexit“ šalininkai baiminasi, kad dėl to Britanija bus priversta laikytis ES muitų taisyklių.

Pasak kanclerės, šis klausimas yra „tiksliai apibrėžta problema, todėl reikėtų sugebėti rasti tiksliai apibrėžtą sprendimą“.

„Tačiau šis sprendimas priklauso nuo klausimo, kaip atrodys būsimi Britanijos ir ES santykiai ir kokį prekybos susitarimą mes pasirašysime“, – pridūrė kanclerė.

Ji pabrėžė: „Mums bus labai svarbu žinoti, kaip tiksliai britai mato savo būsimus santykius su ES.“

Po pirmadienio susitikimo su Japonijos premjeru Shinzo Abe A. Merkel paragino sprendimo ieškoti kūrybingai ir geranoriškai.

Tačiau ji aiškiai nurodė, kad bet koks sprendimas gali atsirasti tik per politinę deklaraciją, pridedamą prie išstojimo susitarimo, o ne iš naujo derantis dėl paties susitarimo.

Londone reiškiamas susirūpinimas, kad bet kokie pakoregavimai politinėje deklaracijoje nebus teisiškai įpareigojantys.

Kanclerės pirmadienio komentarai buvo laikomi taikomaisiais ir suteikė postūmį svarui, britų ministrei pirmininkei Theresai May rengiantis toliau derėtis su ES pareigūnais dėl išeities iš „Brexit“ aklavietės.

Tačiau vienas ES aukšto rango pareigūnas po derybų su britų parlamentarais skelbė pavojų.

Martinas Selmayras – Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio dešinioji ranka – sakė, jog susitikimas su Britanijos Bendruomenių Rūmų „Brexit“ komiteto nariais patvirtino nuomonę, „kad ES gerai padarė, 2017 metų gruodį pradėjusi pasirengimą išstojimui be sutarties“.

A. Merkel sakė, kad Britanijos ir ES ryšiai šiuo metu yra stiprūs ir tokie išliks.

„Pastaruosius dvejus metus, kai sprendėme Britanijos išstojimo (klausimą), bendradarbiavome glaudžiau nei kelerius metus, kai Britanija buvo Europos Sąjungos narė“, – pajuokavo kanclerė.