Kambaraly Kongantijevas Saugumo tarybos posėdyje pirmadienį įspėjo prezidentą Kurmanbeką Bakijevą ir ministrų kabinetą, kad pavojinga paleisti iš rankų valstybės valdymo svertus visur vykstant protesto akcijoms tuo metu, kai aktyvėja nusikalstamos grupuotės ir "jos suauga su teroristais ir religiniais ekstremistais".

Po neramumų kovą, per kuriuos pasikeitė valdžia šalyje ir buvo priverstas pabėgti buvęs prezidentas Askaras Akajevas, šalyje užregistruota dar daugiau kaip 2 tūkst. nesankcionuotų nepaklusnumo valdžiai akcijų, pareiškė generalinis prokuroras.

"Organizatorių nebaudžiant, teisėsaugos institucijoms nuolaidžiaujant ir nesikišant, teisėtvarkos pažeidėjai griebiasi dar įžūlesnių ir agresyvesnių veiksmų, kurių nesibaigianti virtinė gali sukelti visišką anarchiją ir valstybės valdymo vairą išmušti iš rankų", - pareiškė K.Kongantijevas, kurio kandidatūrą į generalinio prokuroro postą parėmė K.Bakijevas.

K.Kongantijevas priminė maištų bangą beveik visose pataisos kolonijoje, nusiritusią spalio pabaigoje, nužudyto parlamento deputato brolio mėginimą susideginti, kito nužudyto deputato giminaičių savaitę trukusią protesto akciją, kelio į Kumtoro aukso kasyklą užblokavimą, mėginimus užgrobti žemės sklypus sostinėje.

K.Bakijevas žadėjo griežta nubausti riaušių organizatorius, tačiau akcijos tebevyksta. "Itin pavojingos piliečių neklusnumo akcijos, kurios yra aiškiai politinio pobūdžio, o jų dalyviai reikalauja, kad atstatydintų teisėtai išrinktas šalies prezidentas", - pareiškė K.Kongantijevas.

Jo nuomone, neramumai Aksajaus rajone dėl buvusio generalinio prokuroro Azimbeko Beknazarovo atleidimo gali peraugti į naujus žygius į sostinę ir masines riaušes".

Generalinio prokuroro duomenimis, kriminaliai autoritetai "daro spaudimą" (parlamento) deputatams, ir kai kurie valstybės vadovai yra susiję su jais. Tačiau šių vadovų pavardžių jis nenurodė.

Generalinis prokuroras pažymėjo, kad "kriminogeninė situacija šalyje artėja prie kritinės ribos", organizuotas nusikalstamumas suauga su teroristais ir religiniais ekstremistais, kurie reikalauja, kad gyventojai masiškai pereitų į islamą ir Ferganos slėnyje būtų įsteigtas kalifatas - islamo valstybė.

Generalinis prokuroras pareikalavo, kad šalies vadovybė imtųsi "skubių ir adekvačių priemonių" politinei padėčiai stabilizuoti ir pasiūlė prezidentui išleisti atitinkamą įsaką. K.Bakijevas viešai nekomentavo šio siūlymo.