Šis žingsnis atskleidžia D. Trumpo politikos išprovokuotą gilų nepasitenkinimą net ir jo paties Respublikonų partijoje.

Rezoliucija buvo pasiūlyta Senato respublikonų daugumos lyderio Mitcho McConnello. Jis praeitą savaitę sakė, kad šiuo dokumentu „būtų pripažintas aiškus faktas, jog (teroristų tinklas) „al Qaeda“, ISIS (džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“, IS) ir jų padaliniai Sirijoje bei Afganistane tebekelia rimtą grėsmę mūsų valstybei“.

Dokumentas buvo priimtas 70 balsais prieš 26; jam nepritarė tik trys iš 53 respublikonų senatorių. Ši rezoliucija bus įtraukta į platesnį teisės aktą dėl saugumo užtikrinimo Vidurio Rytuose.

Rezoliucijoje sakoma, kad „Jungtinių Valstijų pajėgų skubotas išvedimas“ iš bet kurios šalies „gali sukelti pavojų sunkiai iškovotiems laimėjimams ir Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui“.

Gruodį D. Trumpas per tviterį paskelbė planuojantis išvesti iš Sirijos visą amerikiečių kontingentą, turintį apie 2 000 karių. Prezidentas argumentavo, kad „Islamo valstybė“ jau yra įveikta, nors jo žvalgybos vadovai praeitą savaitę paliudijo, kad džihadistai tebekelia nemenką grėsmę ir siekia atsikurti.

Prezidentas taip pat pažadėjo išvesti pusę iš Afganistane laikomų 14 tūkst. JAV karių. Pasak D. Trumpo, ši nuo 2001 metų besitęsianti misija šaliai kainuoja per daug gyvybių ir lėšų.

Senatoriai, įskaitant kai kuriuos iškilius respublikonus, gruodį taip pat išreiškė griežtą nepritarimą prezidentui, pripažinę Saudo Arabijos sosto įpėdinį atsakingu už žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą, nors D. Trump administracija princą Mohammedą bin Salmaną stengėsi palaikyti.