Pirmąją šio apaštališkojo vizito dieną Katalikų Bažnyčios vadovas dalyvaus tarpreliginėje konferencijoje, o jo kreipimasis į religinius vadovus skirtas pademonstruoti religinį pakantumą šiame musulmoniškame regione, garsėjančiame tikėjimo laisvės suvaržymais.

Pranciškus į prezidento rūmus Abu Dabyje atvyko paprastu hečbeku „Kia“, tačiau čia buvo pasitiktas artilerijos pabūklu salve ir karo aviacijos pasirodymu.

Perdėta prabanga garsėjantys Emyratai paprastumą ir kuklumą propaguojančiam pontifikui surengė išties įspūdingą ir pompastišką sutikimo ceremoniją. Per prezidentūros parką važiuojantį Pranciškaus automobilių kortežą lydėjo raiti gvardiečiai, o virš jo praskridę kariniai orlaiviai danguje paliko baltos ir geltonos – Šventojo Sosto vėliavos spalvų – dūmų „uodegas“.

Susikaupęs pontifikas, stovėdamas tarp Abu Dabio sosto įpėdinio šeicho Mohammedo bin Zayedo al Nahyano ir JAE viceprezidento bei ministro pirmininko šeicho Mohammedo bin Rashido al Maktoumo, išklausė Vatikano ir JAE himnų. Iškart po to buvo pristatytos delegacijos.

Pirmadienį vakare numatytas Pranciškaus kreipimasis į religinius vadovus yra svarbiausias jo 40 valandų trukmės apaštališkojo vizito Abu Dabyje akcentas.

Tai pirmasis popiežiaus vizitas Arabijos pusiasalyje. Jį vainikuos antradienį numatytos pirmosios istorijoje pontifiko mišios Arabijos pusiasalyje. Manoma, kad į jas susirinks apie 135 tūkst. tikinčiųjų.

Pranciškus į JAE atvyko sekmadienį vėlai vakare. Keliomis valandomis anksčiau jis Vatikane vadovavo tradicinei sekmadienio vidudienio „Viešpaties Angelo“ maldai, po kurios paragino Jemeno konflikto šalis laikytis paliaubų, kad būtų galima pristatyti maisto ir vaistų šios šalies žmonėms, išgyvenantiems rimčiausią pasaulyje humanitarinę krizę.

JAE yra pagrindiniai Saudo Arabijos sąjungininkai Jemeno kare, kuriame Rijado vadovaujama koalicija kovoja su husių sukilėliais. Prieš vizitą popiežiaus paskelbtu kreipimusi siekta išvengti nepatogios situacijos, į kurią būtų įstumti JAE, jeigu Pranciškus apsilankymo metu būtų viešai pasmerkęs humanitarinę karo kainą.

„Šių vaikų ir jų tėvų raudos kyla į Viešpatį“, – sakė pontifikas prieš išvykdamas į Romos oro uostą.

Parodant, kad regioninė politika nėra nereikšminga popiežiaus vizito detalė, pontifiko lėktuvas sekmadienį praskrido šiauriau Kataro ir aplink pusiasalį.

Keturios arabų valstybės – Bahreinas, Egiptas, Saudo Arabija ir JAE – 2017 metų birželį paskelbė Katarui prekybinį ir diplomatinį boikotą, apkaltinusios jį finansine parama teroristų grupuotėms ir glaudžiais ryšiais su Iranu. Įtampa tarp šalių tebetvyro ir vėl sustiprėjo po to, kai Kataras praėjusią savaitę pirmą kartą istorijoje tapo Azijos futbolo čempionu.

Pontifiko lėktuvas skrisdamas į JAE aplenkė Kataro oro erdvę, todėl Pranciškui nereikėjo siųsti sveikinimo telegramos šio emyrato valdytojui šeichui Tamimui bin Hamadui al Thani, kaip popiežius paprastai elgiasi, kai jo orlaivis įskrenda į kurios nors šalies oro erdvę. Katalikų Bažnyčios vadovas pasiuntė tokią telegramą, kai jo lėktuvas skrido virš Bahreino.