Tai yra pirmasis pontifiko vizitas Arabijos pusiasalyje – vietoje, kur gimė islamas.

Pranciškų skraidinantis lėktuvas nusileido Abu Dabyje. Jis šalyje praleis 48 valandas, per kurias susitiks su musulmonų dvasininkais ir surengs mišias maždaug 135 tūkstančiams katalikų.

Pontifikas dalyvaus tarpreliginio dialogo konferencijoje, kurią remia JAE įsikūrusi Musulmonų vyresniųjų taryba, siekianti atsverti religinį fanatizmą nuosaikios islamo versijos propagavimu. Šią tarybą įsteigė šeichas Ahmedas el Tayebas, Al Ažaro mečetės – Egipto prestižiškiausios sunitų doktrinos įstaigos – didysis imamas.

Popiežiaus laikomos mišios vyks Abu Dabio stadione, o tai turėtų būti pats didžiausias viešasis renginys JAE istorijoje, teigia žiniasklaida.

Pranciškaus vizitas vyksta Jungtiniams Arabų Emyratams tęsiant karinius veiksmus Jemene ir nesiliaujant Abu Dabio diplomatiniams ginčams su kaimyniniu Kataru.

Prieš išvykdamas į JAE popiežius paragino laikytis paliaubų Jemene sutarties. Jungtiniai Arabų Emyratai šioje šalyje remia Saudo Arabiją, kovojančią su hučių sukilėliais.

Šis konfliktas sukėlė vieną didžiausių pasaulyje humanitarinių krizių.

„Kreipiuosi į visas suinteresuotas šalis ir tarptautinę bendruomenę, kad pasiektų susitarimų būtų laikomasi ir maisto dalinimas būtų užtikrintas“, – Vatikane kalbėjo popiežius.

„Žmonės yra pavargę nuo užsitęsusio konflikto ir daugybė vaikų kenčia nuo alkio, tačiau negali pasiekti maisto sandėlių“, – tvirtino jis.

„Šių vaikų ir jų tėvų verksmas pasiekia Dievą“, – sakė Pranciškus.

„Puiki savaitė“

Jungtiniuose Arabų Emyratuose gyvena apie milijonas iš užsienio atvykusių katalikų, daugiausia kilusių iš Filipinų ir Indijos. Bilietus į antradienį vyksiančias popiežiaus laikomas mišias gavo apie 135 tūkst. žmonių.

Lietingą sekmadienio rytą šimtai žmonių stovėjo prie Šv. Juozapo katedros Abu Dabyje, kad juos pasiimtų.

„Manau, kad popiežiaus atvykimas iš tikrųjų atveria duris diskusijoms apie toleranciją, kurias visas pasaulis norėtų girdėti“, – sakė 39-ių Collins Cochet Ryan, atvykusi iš JAV.

Indas Dorisas D'Souza negalėjo praleisti popiežiaus atvykimo į JAE.

„Kai tik sužinojau apie popiežiaus vizitą į Abu Dabį, iš karto pradėjome ieškoti galimybės tapti to liudininkais“, – kalbėjo vyras.

Pagrindinės JAE sostinės gatvės yra nukabintos Vatikano vėliavomis ir skelbimais apie būsimąją tarpreliginio dialogo konferenciją.

„Terorizmas prieš meilę“

JAE užsienio reikalų ministras Anwaras Gargashas sekmadienį paskelbė oficialų sveikinimą atvykstančiam popiežiui.

„Tai vizitas, kuris turi didžiulę humanitarinę vertę, o JAE pradeda naują brolijos ir tolerancijos istorijos (etapą)“, – tviteryje parašė politikas.

Jis taip pat įgėlė Katarui, kur gyvena islamistų dvasininkas Youssefas al-Qardawi.

A. Gargashas pabrėžė skirtumus „tarp tų, kurie priima smurto ir terorizmo dvasininką (...) ir tų, kurie priima popiežių ir Al Ažaro šeichą meilės ir susikalbėjimo dialogui“.

Jungtiniai Arabų Emyratai kartu su Saudo Arabija, Bahreinu ir Egiptu 2017 metais nutraukė visus ryšius su Kataru, apkaltinę Dohą ekstremizmo rėmimu.

JAE didžiuojasi savo propaguojama religine tolerancija ir kultūrine įvairove. Šioje šalyje yra aštuonios katalikų bažnyčios.