Pranešama, jog šeštadienį užkandžių fabrike „Calbee“ rastas sprogstamasis užtaisas buvo saugiai detonuotas.

„Granata buvo nestabili, nes ji anksčiau buvo mesta, bet nedetonavo“, – žurnalistams sakė vyresnysis inspektorius Wilfredas Wong Ho-honas.

Jis pridūrė, kad užtaisas buvo detonuotas ten, kur buvo rastas. Policijos išleistame vaizdo įraše matyti, kaip bombų neutralizavimo specialistai deda supakuotą granatą į drenažo kanalą gamykloje ir ją susprogdina.

Granata buvo 8 cm ilgio ir svėrė maždaug 1 kilogramą.

„Visa turima informacija rodo, kad granata buvo įvežta iš Prancūzijos kartu su bulvėmis“, – nurodė W. Wong Ho-Honas.

Manoma, kad granata per Pirmąjį pasaulinį karą liko tranšėjoje ir atsitiktinai buvo surinkta kartu su bulvėmis, po amžiaus išaugintomis buvusiame mūšio lauke.

„Jeigu granata buvo purvina, ji tikriausiai buvo palikta ar pamesta kariškių per karą, arba liko ten po to, kai buvo mesta“, – leidiniui „South China Morning Post“ sakė Honkongo universiteto karo istorikas Dave'as Macri.

„Vėliau tranšėja buvo užkasta ir naudojama kaip daržovių laukas, o sprogmuo buvo pamėtėtas į iškastų bulvių dėžę... ir išsiųstas į Honkongą“.

Honkongo policija yra įpratusi šalinti senus užtaisus, nors dažniau jiems pasitaiko JAV bombos, numestos ant miesto po to, kai jį per Antrąjį pasaulinį karą užėmė japonai.

Pernai bombų šalinimo specialistai neutralizavo tris dideles Antrojo pasaulinio karo laikų bombas, kurių dvi buvo aptiktos judriame Vančajaus rajone, kur buvo statoma nauja metro stotis.

Nesprogusias karo laikų bombas ar granatas dažnai randa keliautojai ar statybos darbuotojai šiame pietiniame Kinijos mieste, kuriame 1941 metais įsiplieskė įnirtingos kovos tarp japonų ir Didžiosios Britanijos sąjungininkų.