Baltieji Rūmai pranešė, kad iš sutarties pasitrauks jau šį šeštadienį. Vašingtono teigimu, tokių priemonių imtasi dėl sutarties pažeidimų iš Rusijos pusės.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo teigė, kad nepaisant pasitraukimo JAV išliks atvira bendradarbiavimui su Rusija ginklų kontrolės srityje.

Šeštadienį prasidės einamasis šešių mėnesių oficialus pasitraukimo periodas.

Jungtinės Valstijos nutrauks savo įsipareigojimus pagal INF sutartį ir pradės pasitraukimo iš INF sutarties procesą; jis bus baigtas per šešis mėnesius, nebent Rusija grįš prie (sutarties) laikymosi sunaikindama visas ją pažeidžiančias savo raketas, jų paleidimo ir susijusią įrangą“, – sakoma JAV prezidento Donaldo Trumpo pranešime.

Šis susitarimas, 1987 metais pasirašytas tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Sovietų Sąjungos lyderio Michailo Gorbačiovo, buvo pirmoji ginklų kontrolės priemonė, uždraudusi ištisą ginkluotės klasę: nuo žemės paleidžiamas sparnuotąsias ir balistines raketas, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

Mike'as Pompeo

Praėjusią savaitę Rusijos kariškiai pademonstravo žiniasklaidai ir užsienio kariškiams raketų sistemą 9M729, taip bandydama įrodyti, kad nepažeidžia sutarties.

Rusija tvirtina, kad šios branduolinius užtaisus galinčios nešti raketos nuskrieja tik iki 480 kilometrų.

Vašingtonas savo ruožtu pareiškė, kad ši statinė sparnuotosios raketos demonstracija negali įrodyti, jog pagal veikimo atstumą šis ginklas sutarties nepažeidžia.

Amerikiečių pareigūnai taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Kinija, kuri nėra INF sutarties šalis, Azijoje dislokuoja daug raketų, su kuriomis JAV negali kovoti, nes ją riboja minimas susitarimas.

Grasinimas iš Rusijos: Europa taps Rusijos raketų taikiniu

JAV nusprendus pasitraukti iš INF sutarties, Europa lieka neapsaugota nuo Rusijos raketų, pareiškė Federacijos tarybos tarptautinio komiteto narys Olegas Morozovas.

Šiuos jo žodžius penktadienį, vasario 1 d. cituoja „RIA Novosti“.

„Mums teks atsakyti ir ginklavimosi srityje, ir Europos diplomatijos srityje. Svarbu, kad europiečiai įsisąmonintų, kad dabar jie taps Rusijos raketų taikiniu“, – pareiškė jis.

O. Morozovas nurodė, kad Vašingtonas jau seniai neketino keisti savo nuomonės dėl sprendimo nutraukti sutartį, ir Maskvos pastangos dėl jos išsaugojimo esą jam nereikalingos.

„Tikslas aiškus: raketos Europoje turi tapti atsvara mūsų viršgarsiniam ginklui pagal skrydžio trukmę. Prisideda ir Kinijos veiksnys“, – paaiškino senatorius.

Anksčiau penktadienį Rusija sakė apgailestaujanti dėl Vašingtono pasitraukimo iš svarbios branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties ir nurodė, jog tikisi netrukus gauti oficialų JAV pranešimą.

Rusija ir JAV pastaraisiais mėnesiais diskutavo, kaip gelbėti Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutartį, bet sako, kad šios pastangos niekur nenuvedė.

„Mes visi apgailestaujame, kad artimiausiomis dienomis šis sprendimas tikriausiai bus įgyvendintas, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Sprendimas imtis nutraukti sutartį Vašingtone buvo priimtas seniai.“

"Iskander" sparnuotosios raketos paleidimas

Rusijos vyriausiasis derybininkas dėl šios sutarties, užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas penktadienį paskelbtame interviu tvirtino, kad Maskva laikosi sutarties sąlygų.

„Mes manome, kad ši sutartis reikalinga. Ji atitinka mūsų saugumo ir Europos saugumo interesus, – sakė S. Riabkovas. – Būtų itin neatsakinga žlugdyti ją vienašališkais žingsniais.“

S. Riabkovas užsiminė, jog Vašingtonas siekia išprovokuoti naujas ginklavimosi varžybas, kurių Rusija negalėtų laimėti.

„Jie, ko gera, pradeda žaidimą dėl mūsų ekonominio nualinimo naujomis ginklavimosi varžybomis“, – sakė jis televizijai „Rossija 24“.

Donaldas Trumpas, Vladimiras Putinas

NATO „visiškai“ palaiko JAV sprendimą trauktis iš INF sutarties

NATO penktadienį pareiškė, jog visiškai palaiko Jungtinių Valstijų sprendimą pasitraukti iš Šaltojo karo laikų sutarties su Rusija, ir nurodė, kad Maskva pažeidė šį susitarimą.

„Jungtinės Valstijos ėmėsi šių veiksmų reaguodamos į didelę grėsmę euroatlantiniam saugumui, kurią kelia Rusijos nuo žemės paleidžiamų sparnuotųjų raketų sistemos 9M729 slapti bandymai, gamyba ir naudojimas. Sąjungininkai visiškai palaiko šį veiksmą“, – sakoma Aljanso pranešime.

ES reiškė susirūpinimą

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai penktadienį reiškė susirūpinimą dėl branduolinių ginklų platinimo, Jungtinėms Valstijoms rengiantis pasitraukti iš svarbios Šaltojo karo laikų sutarties, kurią, kaip teigia Vašingtonas, pažeidinėja Rusija.

Sutartimi buvo uždrausta ištisa ginkluotės klasė: nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios ir balistinės raketos, kurių veikimo nuotolis – nuo 500 iki 5,5 tūkst. kilometrų.

ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini paragino abi šalis laikytis sutarties.

„Tikrai nenorime pamatyti, kaip mūsų žemynas vėl tampa kovos lauku ar vieta, kur kitos supergalios konfrontuoja tarpusavyje. Tai priklauso tolimai istorijai“, – Rumunijoje žurnalistams sakė F. Mogherini.

„Svarbu, kad nusiginklavimo ir tarptautinės ginklų kontrolės architektūra būtų sugrąžinta į tarptautinę darbotvarkę, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas). – Be INF sutarties bus mažiau saugumo, bet mums reikia atsižvelgti į tai, kad INF sutartį pažeidė Rusija.“

Pentagonas su NATO sąjungininkais pasidalijo informacija, rodančia, kad Rusija savo nauja raketų sistema 9M729 pažeidžia sutartį. Pentagonas mano, kad šios nuo žemės paleidžiamos sparnuotosios raketos galėtų suteikti Maskvai galimybę smogti Europai staigų branduolinį smūgį.

Maskva tvirtina, kad šios raketos nuskrieja mažiau nei 500 kilometrų.