Aukščiausiojo Teismo pareigūnas, norėjęs likti nežinomas, patvirtino, kad dėl šios datos buvo apsispręsta penktadienį.

Ispanijos teisėsauga penktadienį taip pat perkėlė devynis Katalonijos nepriklausomybės siekiančius politikus iš šio regiono kalėjimų į Madridą, kur jie bus teisiami dėl savo vaidmens mėginant atsiskirti nuo Ispanijos.

Devyniems sulaikytiesiems iškelti kaltinimai dėl maišto kurstymo, nes jie prisidėjo prie dramatiškų pastangų 2017 metų spalį atskirti Kataloniją nuo likusios karalystės.

Jiems gali būti skirta iki 25 metų laisvės atėmimo bausmė.

Ispanijos ekspremjeras konservatorius Mariano Rajoy bus vienas iš „šimtų“ liudininkų, duosiančių parodymus, sakoma Aukščiausiojo Teismo dokumentuose.

M. Rajoy atleido Katalonijos ministrus ir sušaukė pirmalaikius vietos rinkimus, regiono parlamentui 2017 metų spalį paskelbus nepriklausomybę po uždrausto referendumo dėl nepriklausomybės.

Vėliau M. Rajoy pats neteko savo posto neatlaikęs balsavimo dėl nepasitikėjimo, per kurį Katalonijos separatistinės partijos neparėmė premjero.

Tarp šaukiamų liudyti teisme asmenų yra ir M. Rajoy buvusi pavaduotoja Soraya Saenz de Santamaria, buvęs Katalonijos prezidentas Arturas Masas, ir dabartinė Barselonos merė Ada Colau.

Teisėjai taip pat pranešė, kad išklausys policijos pareigūnų ir piliečių, sužeistų per susirėmimus, lydėjusius 2017 metų spalio 1 dieną vykusį referendumą.

Riaušių policija referendumo dieną mušė protestuotojus ir šturmavo balsavimo punktus mėgindama sutrikdyti plebiscitą.

Tačiau teismas nepatenkino prašymo leisti liudyti kaip ekspertams JAV lingvistui ir socialiniam kritikui Noamui Chomsky ir gerbiamam britų istorikui Paului Prestonui. Teisėjai taip pat atsisakė kviesti liudyti Ispanijos karalių Felipe VI.

Kaltinimai maištu

Devynis mėnesius areštinėje išbuvę kaltinamieji penktadienį buvo gabenami iš šiaurės rytuose esančios Katalonijos į kalėjimus netoli Madrido.

Barselonoje susirinkę šalininkai mojuodami regiono separatistinėmis geltonos, raudonos ir mėlynos spalvos vėliavomis džiaugsmingai pasveikino politikus, prieš juos išvežant į sostinę.

Prieš teismą stos dar trys asmenys, kaltinami nepaklusimu pareigūnams ir valstybės lėšų švaistymu.

Katalonijos nepriklausomybės šalininkai vadina šį teismo procesą „farsu“.

Vis dėlto teismo procesą palaiko daugelis ispanų, stebėjusių, kaip mėgino atsiskirti turtingas šiaurės rytų regionas.

Maištu kaltinimas ir Carlesas Puigdemontas, dirbęs Katalonijos prezidento poste, kai regionas mėgino atsiskirti.

Jis pabėgo iš Ispanijos netrukus po to, kai regiono parlamentas 2017 metų spalio 27 dieną paskelbė trumpai gyvavusią nepriklausomybės deklaraciją.

C. Puigdemonto nėra tarp 12 politikų, šį mėnesį stosiančių prieš teismą Ispanijoje, kur įtariamieji neteisiami už akių.

Teismo proceso centre atsidūrė buvęs Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junqerasas, nusprendęs pasilikti Ispanijoje. Jam gresia 25 metų laisvės atėmimo bausmė, jei bus pripažintas kaltu dėl maišto ir valstybės lėšų švaistymo.