Oro temperatūrai Kanados Ontarijo provincijoje nukritus iki –18 °C, krioklys atrodo dar įspūdingiau nei kiek anksčiau šį mėnesį, kai pirmą kartą apledėjo.

Pasakišką efektą stiprina aukštyn kylantys garai, susidarantys dėl aukštesnės nei oro vandens temperatūros.

Milžiniškus ledo luitus skalauja tekantis vanduo, o aplinkiniai medžiai ir uolos stūkso paskendę sniege.

Itin dideli šalčiai, pastaruoju metu kaustantys Šiaurės Ameriką, nėra malonūs, bet tai nėra ir naujiena šiam žemynui, LRT RADIJUI sako Vilniaus universiteto profesorius Arūnas Bukantis. Anot jo, nuo speigo JAV artimiausiomis dienomis jau galės pailsėti, tačiau Kanadą ir toliau kaustys toks šaltis, dėl kurio jutiminė temperatūra sieks 50 laipsnių šalčio.

Anot A. Bukančio, šalčiausia šiuo metu yra rytinėje Kanados dalyje, tačiau šaltis skverbiasi ir į JAV: „Praktiškai šaltis pasiekė jau net ir 33–34 platumą. Tai reiškia – ir Misūryje, ir Kentukyje, ir Kanzaso valstijoje temperatūra jau yra žemiau nulio. Kur šalčiausia? Šalčiausia į šiaurę nuo didžiųjų ežerų, aplink Vinipego ežerą, artėjant jau link Bafino žemės. Kitaip tariant, šiaurės rytinėje Kanados dalyje.“

Kaip teigia pašnekovas, ten naktimis temperatūra krenta netgi iki 45 laipsnių šalčio. Be to, tebevyrauja poliarinė naktinis, todėl net ir dieną oras neįšyla. Ties rytine Kanados dalimi esantis ciklonas, tvirtina A. Bukantis, šaltį siurbia iš Arkties, todėl temperatūra supanašėjo tiek Kanadoje, tiek Grenlandijoje.

Jau penkiose JAV valstijose buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, o speigas iš Kanados ir toliau artėja link JAV: „Šalčiausias oras juda per Šiaurės Dakotos, Pietų Dakotos, Ajovos valstiją ir apima praktiškai netgi visą teritoriją iki pat Niujorko. Niujorke irgi neigiama temperatūra, bet ten toli gražu iki kažkokių rekordų. Tik reikia, kaip sakoma, pasidžiaugti, kad šitas šaltis baigiasi. Jau artimiausiomis dienomis temperatūra pradės kilti.“

Vis dėlto Kanada nuo šalčių atsipūsti negalės. Kaip teigia A. Bukantis, šaltis išplis į Kanados vakarus, temperatūra kris iki 35 laipsnių šalčio: „Žinoma, didžiausią pavojų žmonėms kelia temperatūros ir vėjo derinys, kadangi cikloniniame sūkuryje yra gana stiprus vėjas ir dideli kritulių kiekiai, pūgos. Jutiminė temperatūra pasidaro dar žemesnė, artėja prie 50 laipsnių šalčio.“

Profesoriaus aiškinimu, norint paaiškinti tokius reiškinius, reikėtų pažvelgti į tai, kas vyksta 30 km aukštyje, stratosferoje. Kaip teigia A. Bukantis, ten susiklostė neįprasta situacija, kai įprastai susidarantis cirkuliacinis sūkurys suskilo į dvi dalis. Dėl šios priežasties šaltis skverbiasi į pietus.

„Kita tokia šalčio banga apėmusi rytų Sibirą, šiaurės rytų Sibirą. Ten irgi temperatūra krenta iki 50–55 laipsnių šalčio. Taip viskas yra susiskaidę. Šiluma skverbiasi į rytų Europą. Ten temperatūra aukščiau normos yra netgi apie 9–10 laipsnių. Taip pat iki šiol yra gana šilta ir vakarinėje JAV dalyje, pavyzdžiui, Kalifornijoje“, – nurodo A. Bukantis.

Vis dėlto, pabrėžia profesorius, tokie šalčiai nėra visiškai neįprasti Šiaurės Amerikai. Kaip teigia A. Bukantis, dar reikės palaukti, norint sužinoti, ar bus pasiekta rekordinė šalčio temperatūra: „Šaltis šiuose regionuose tikrai ne pirmą kartą. Šiaurės Amerikos vidurinė dalis yra tokia plokščia, kad nuo Bafino žemės, nuo Hadsono įlankos tiesiog per vidurio lygumas, didžiąsias lygumas, skverbiasi šaltas oras, kartais netgi iki Floridos. Sakykime, tai toks ne visai malonus įvykis, bet būdingas Šiaurės Amerikai.“

Pranešama, kad dėl arktinio šalčio JAV žuvo aštuoni žmonės. Vidurio Vakaruose oro temperatūra krito žemiau 30 laipsnių. Šiaurės Dakotą kausto 37 laipsnių speigas. Tačiau, anot sinoptikų, dėl stipraus vėjo jutiminė temperatūra yra gerokai žemesnė.

Vis dar atšaukta per tūkstantį skrydžių, uždarytos mokyklos, valstybinės įstaigos. Penkiose valstijose paskelbta nepaprastoji padėtis. Prognozuojama, kad šis arktinis šaltis JAV gali būti didžiausias per visą stebėjimų istoriją.