EkoPepė – taip Švedijos žiniasklaida „pakrikštijo" klimato aktyvistę Gretą Thunberg, po to, kai praėjusią savaitę Pasaulio ekonomikos forume Davose ji drąsiai pasaulio elitui į akis išrėžė: tai jūs sukėlėte klimato krizę.

Kai gruodį šešiolikmetė iš Švedijos kreipėsi į Jungtinių Tautų klimato kaitos konferencijos Katovicuose dalyvius, tarptautinė auditorija pirmą kartą išgirdo apie jos iniciatyvą kartą per savaitę neiti į mokyklą.

Taip ji protestuoja prieš netinkamą klimato kaitos politiką. „Kam mokytis faktų, jei politikai juos ignoruoja“, – tuomet sakė ji.

Nuo tada jos pėdomis pasekė dešimtys tūkstančių jaunuolių Vokietijoje, Belgijoje, Šveicarijoje. Protestuotojai reikalauja politinių lyderių imtis būtinų veiksmų, kad būtų gyvendinti Paryžiaus klimato kaitos susitarimo įsipareigojimai ir pažabota klimato kaita.

G. Thunberg kelionė iš Stokholmo į Davosą truko 32 valandas. Oro transporto priemonėmis mergina nebekeliauja, tą patį daryti ragina lyderius, kurių daugelis į Davosą atskrido privačiais lėktuvais. „Manau, nenormalu ir keista, kad žmonės diskutuoti apie klimato kaitą čia suskrenda privačiais lėktuvais, – CNN sakė G. Thunberg. Reikia pačiam elgtis taip, ką propaguoji, antraip žmonės nežiūrės į tave rimtai“, – aiškino ji.

Lėktuvų bilietai turi brangti, traukinių – pigti

Tuo metu, kai G. Thunberg sakė įkvepiančią kalbą lyderiams, Briuselio gatvėse žygiavo 35 tūkstančiai studentų, įprastai tuo metu turėjusių būti paskaitose. Protestai kartojasi nuolat, o dalyvių skaičius kaskart auga. BBC pavyko pakalbinti keletą protestuotojų Briuselio gatvėse praėjusią savaitę.

„Norime parodyti, kad jaunimas turi balsą ir kad norime tikrų pokyčių“, – sakė jie. Paprašyti patikslinti vardijo trokštamus pokyčius: „Lėktuvų bilietai turėtų brangti, o traukinių bilietų kainas būtina mažinti“. Kaip ir G. Thunberg, jie reikalauja politikų imtis veiksmų ir kovoti su klimato kaita, kol dar ne per vėlu. „Dažnai girdime sakant, kad pokyčiai pernelyg brangūs, kad tai neįmanoma. Tačiau klimatas nelaukia. Mes tęsime tol, kol mūsų politikai galiausiai imsis veiksmų“, – sakė jie BBC.

Daug protestuojančių jaunuolių pamokas praleidžia be mokyklos sutikimo, kitiems praleisti pamokas galima, bet tik tuo atveju, jei jie tikrai dalyvauja protestuose. Kai kurios mokyklos prašo mokinių atsiųsti asmenukes, kad įrodytų, jog tikrai dalyvauja protestuose.

Kitos mokyklos atsiklausė tėvų leidimo ir oficialiai pačios vežė vaikus į protestą. Vienas su penktokais ir šeštokais autobusu atvykęs protestuotojas sakė per tokią mokytojų organizuotą kelionę besijaučiąs kaip per ekskursiją.

Penktadienį G. Thunberg prisijungė prie streikuojančių Davoso mokinių ir kitų jaunuolių, kuriuos ji pati ir įkvėpė. Kartu jie skandavo raginimus pasaulio lyderiams imtis visų reikiamų veiksmų, kad įgyvendintų Paryžiaus klimato susitarimą ir pasiektų, jog metinė temperatūra pasaulyje nepakiltų daugiau dviejų laipsnių. Mokslininkų teigimu, peržengus šią ribą, planetą ištiktų pragaištingi pokyčiai.

Seneli, kas yra sniego senis?

Didelius protestus Gretos iniciatyva įkvėpė ir Vokietijoje. Šį mėnesį tūkstančiai studentų protestavo daugiau nei pusšimtyje Vokietijos miestų. Kaip rašo „Tagesshau.de“, į Berlyno, Hamburgo ir kitų miestų gatves išėjo jaunuoliai, nešini plakatais su užrašais: „Kam mokytis be ateities?“, „Seneli, kas yra sniego senis?“ ir „Klimatas turi mažiau vilties nei mūsų matematikos egzaminas“.

Skaičiuojama, kad iš viso tądien mokyklos suolą į protestus gatvėse iškeitė per 30 tūkst. mokinių. Daugiausia jų susirinko Freiburge – apie 3500. Dar tiek pat streikavo Žemutinėje Saksonijoje ir Brėmene. Miunchene apie 750 mokinių susirinko į vieną pagrindinių miesto aikščių. Jenoje apie 130 streikavo turgaus aikštėje. Kaip ir juos įkvėpusi G. Thunberg, protestuotojai į gatves eina penktadieniais, o socialiniuose tinkluose dalijasi grotažyme #FridaysForFuture“ (angl. „Penktadieniai už ateitį“). Socialiniai tinklai padeda organizuojant protestus – dažniausiai jaunuoliai susitaria per grupes „Facebook“ arba „WhatsApp“.

Protestų organizatoriai „Tagesshau.de“ sakė, kad jie reikalauja ne tik įgyvendinti Paryžiaus klimato kaitos susitarimo įsipareigojimus, bet ir visiškai atsisakyti iš anglies išgaunamos energijos, pakeičiant ją atsinaujinančiais šaltiniais.

Žemutinės Saksonijos kultūros ministerija išreiškė palaikymą protestuojantiems moksleiviams. „Mes labai sveikiname mokinių klimato apsaugos iniciatyvą“, – sakė ministerijos atstovas spaudai Grantas Hendrikas Tonne.

Mokyklos – mokslui, ne politikai

Prancūzijoje bandymai įgyvendinti klimato kaitos įsipareigojimus tapo viena kibirkščių, įžiebusių „geltonųjų liemenių“ protestus, todėl atsakingos klimato politikos reikalaujančių jaunuolių netrūksta ir čia. Sekmadienį miestuose ir miesteliuose nuvilnijo dideli protestai, kuriuose dalyvavo per 80 tūkst. žmonių. Per 26 tūkst. jaunuolių yra pasirašę manifestą, kuriuo reikalauja atsakingos klimato politikos.

Australijos jaunimas į gatves išėjo dar praėjusį lapkritį. Kaip rašo „The Washington Post“, nepaisydami vyriausybės raginimo atsisakyti šios minties, protestuotojai ne kartą žygiavo Melburno, Sidnėjaus, Brisbeno gatvėmis.

Klimato kaitos aktyvistai aštriai kritikuoja Australijos vyriausybę dėl to, kad anglis ir toliau aktyviai naudojama energetikos pramonėje, o emisijos mažinamos nepakankamai. Australijos premjeras Scottas Morrisonas atsikirto aštriai sukritikuodamas protestus.

Protestuotojas prieš globalinį klimato atšilimą

„Nepritariame tam, kad mūsų mokyklos būtų paverstos parlamentais. Norime, kad mokyklose būtų daugiau mokomasi ir mažiau politikuojama“, – sakė jis. G. Thunberg ir dešimtys tūkstančių jos sekėjų visame pasaulyje mano kitaip.

„Jei politikai neatlieka savo pareigų, mes nevykdysime savųjų“, – kartoja jie. „Mūsų namai dega“, – Davose pasaulio lyderius perspėjo G. Thunberg.

„The Guardian" publikuoja jos ugningą kalbą, kurioje kaip tikra A. Lindgren sukurta herojė Pepė, ji be užuolankų rėžia: „Suaugusieji kartoja, kad yra skolingi jauniems žmonėms ir turėtų suteikti jiems vilties. Bet aš nenoriu jūsų vilties. Noriu, kad jūs panikuotumėte“.