„Mes manome, kad vakarykštės kratos yra politiškai motyvuotos ir (tai) yra vienos partijos bandymas pakeisti rinkimų Rygoje rezultatus“, – sakoma prokremliškos socialdemokratinės partijos „Santarvė“ pareiškime.

Pasak partijos, kai kurios politinės partijos naudoja teisėsaugos institucijas prieš savo oponentus, siekdamos savo politinių tikslų.

Pranešime veikiausiai kalbama apie Nacionalinį aljansą, Rygos miesto tarybos paleidimo iniciatorių.

„Santarvė“ paragino teisėsaugos institucijas „neleisti, kad joms nurodinėtų politikai“.

„Santarvė“ taip pat primena, kad jos narys N. Ušakovas nėra kaltinamas jokiu nusikaltimu ir nėra laikomas įtariamuoju.

Latvijos korupcijos prevencijos biuro (KNAB) pareigūnai trečiadienį atliko kratas Rygos mero N. Ušakovo darbo kabinete ir gyvenamojoje vietoje, susijusias su anksčiau pradėta baudžiamąja byla, sakoma biuro svetainėje paskelbtame pranešime.

Remiantis pranešimu, KNAB pareigūnai vykdė „baudžiamojo proceso veiksmus, tarp jų teismo sankcionuotas kratas keliais adresais“. Kol kas kardomosios priemonės, susijusios su laisvės atėmimu, šioje byloje niekam netaikomos, pranešė biuras.

KNAB nurodė, kad šiuo metu tyrėjai aktyviai dirba su informacija, gauta tyrimo metu. Korupcijos prevencijos biuras pažadėjo suteikti daugiau informacijos, kai bus galima tai padaryti, nepakenkiant tyrimui.

Po kratų darbo kabinete ir gyvenamojoje vietoje N. Ušakovas žurnalistams paskelbė, kad nėra padaręs jokios nusikalstamos veikos ir neketina trauktis iš pareigų.

Meras žurnalistams patvirtino, kad KNAB darbuotojai atliko kratas jo kabinete Rygos savivaldybėje ir namuose. N. Ušakovo sutuoktinė ir jo biuro vadovė Iveta Strautina-Ušakova pranešė, kad teismo sprendime dėl kratos figūravo tik mero vardas.

„Pridėjęs ranką prie širdies galiu pasakyti: mano sąžinė švari“, – pareiškė Latvijos sostinės meras. Pasak jo, šioje byloje jam nėra suteiktas joks statusas. Daugiau apie bylą N. Ušakovas kalbėti atsisakė.

Anksčiau ketvirtadienį KNAB informavo, kad jos pareigūnai Rygos miesto savivaldybėje atliko „operatyvinius veiksmus“. Daugiau informacijos biuras nepateikė.