Sausio 30 d. vidurdienį Karakaso oro uoste nusileido krovininis lėktuvas „Boeing 757“, kuris iš Maskvos išskrido antradienį, sausio 29 d., 4:50 val.

Iš Vnukovo oro uosto lėktuvas nuskrido į Jungtinius Arabų Emyratus ir nutūpė Dubajuje. Iš ten jis išskrido į Venesuelą, tačiau pakeliui dar du kartus nusileido – Kasablankoje Maroke ir Ešpargušo mieste, esančiame Žaliojo Kyšulio valstybėje Vakarų Afrikoje.

Tau jau antras rusų krovininio „Boeing 757“ lėktuvo reisas į Karakasą per pastarąsias dešimt dienų.

Sausio 18–19 d. lėktuvas vykdė reisą maršrutu MaskvaDubajus, Agadyras (Marokas) – Karakasas. O sausio 21–23 d. jis grįžo į Maskvą, pakeliui nusileidęs taip pat Agadyre ir Dubajuje.

Novayagazeta.ru šaltiniai Dubajuje pranešė, kad rusų lėktuvą oro uoste pasitiko Jungtinių Arabų Emyratų Centrinio banko inkasatorių šarvuočiai.

Iš lėktuvo buvo iškrautas auksas, o į jį pakrauti konteineriai su išgrynintais doleriais.

Novayagazeta.ru išsiaiškino, kad iki 2019 m. sausio mėn. Rusijos Centrinio banko saugyklose buvo apie 30 tonų Venesuelai priklausančio aukso.

Nicolas Maduro

Gerai žinoma, kad iki 2011 m. didžioji dalis Venesuelos aukso atsargų buvo saugoma Europos ir JAV bankuose. Visos šalies aukso atsargos sudarė 365,7 tonas, iš jų už Venesuelos ribų buvo saugoma 233 tonos aukso.

2011 m. rugpjūtį tuometinis šalies prezidentas Hugo Chavezas paskelbė apie savo sprendimą susigrąžinti aukso atsargas į Venesuelą.

Iki 2012 m. lapkričio mėn. už Venesuelos ribų buvo likusios 57 tonos šaliai priklausančio aukso, didesnė dalis kurio buvo patikėta saugoti Rusijos Centriniam bankui.

Būtent šis Venesuelos auksas, manoma, ir buvo kraunamas į rusų „Boeing 757“ Vnukovo oro uoste sausio 18 ir 28 dienomis. Ir buvo nugabentas į Dubajų, kur buvo parduotas ir už jų gauta grynųjų dolerių.

30 tonų aukso rinkos kaina sudaro apytikriai 1,2 mlrd. dolerių.

Gal ir sutapimas, bet trečiadienį Nicolas Maduro pareiškė, kad skiria milijardą eurų Venesuelos tobulinimo programai, kad ji taptų turistine Lotynų Amerikos meka.

Novayagazeta.ru pažymi, kad ši svarbi aukso ir pinigų gabenimo operacija buvo patikėta oro linijų bendrovei „Erofey“, kuri yra registruota Chabarovske ir kurios 100 proc. akcijų priklauso fiziniam asmeniui.

Krovininis „Boeing 757“, kuris vien sausį jau du kartus skraidė į Karakasą per Dubajų, yra vienintelis Chabarovske registruotos bendrovės „Erofey“ lėktuvas.

EP didina spaudimą

Europos Parlamentas ketvirtadienį nubalsavo už Venesuelos prezidento pareigas einančio Juano Guaido pripažinimą ir paragino Europos Sąjungą bei jos valstybes nares pasekti šiuo pavyzdžiu.

Tokiu būdu Europos Parlamentas padidino tarptautinį spaudimą Venesuelos lyderiui Nicolas Maduro ir jo likusiems šalininkams, kurie raginami pasitraukti ir leisti surengti laisvus rinkimus.

Balsavimu ES politika nekeičiama, tačiau prisidedama prie raginimų Europos Komisijai ir valstybėms narėms paremti J. Guaido, kaip jau padarė JAV, Kanada ir Brazilija.

Keturios įtakingos ES narės yra pasakiusios N. Maduro iki savaitgalio sušaukti naujus rinkimus ir pagrasinusios, kad priešingu atveju pripažins opozicijos remiamą parlamento pirmininką J. Guaido.

Briuselis raginamas pripažinti jį „teisėtu laikinuoju šalies prezidentu, kol bus galima sušaukti naujus laisvus, teisingus ir patikimus prezidento rinkimus demokratijai atkurti“.

Tekstą drauge pasiūlė didelės Europos Parlamento frakcijos, jam pritarė 439 europarlamentarai. 104 balsavo „prieš“, o 88 susilaikė.

Balsavimas įvyko ES užsienio politikos vadovei Federicai Mogherini pareikalavus, kad N. Maduro lojalūs Venesuelos pareigūnai paleistų sulaikytus užsienio žurnalistus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (593)