Balkanų valstybė, kurioje dėl įtakos kovoja Rusija ir Vakarai, praėjusį mėnesį pašalino pagrindinę kliūtį, neleidusią prisijungti prie karinio aljanso, ir sutiko pakeisti pavadinimą iš Makedonijos Respublikos į Šiaurės Makedonijos Respubliką. Graikija, iki šiol kliudžiusi kaimynės įstojimui į aljansą, tvirtindama, kad jos pavadinimas turėtų būti taikomas tik vienai iš šiaurinių provincijų, kurioje kadaise gyveno Aleksandras I Didysis, praėjusią savaitę sutiko prieštaravimų atsisakyti.

Tai leido Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui pirmadienį aljanso ambasadoriams išplatinti Šiaurės Makedonijos Respublikos prisijungimo protokolą. Graikija sutiko būti pirmąja pasirašiusiąja protokolą, kuris aktyvuos pavadinimo pakeitimą ir atvers kelią procesui, padidinsiančiam aljanso narių skaičių iki 30.

„Prisijungimo protokolo pasirašymo data bus nustatyta artimiausiomis dienomis, – elektroniniu paštu patvirtino NATO pareigūnas. – Pasirašius protokolą, Skopjė galės dalyvauti NATO veikloje pakviestojo teisėmis.“

Šiaurės Makedonijos dalyvavimas NATO yra dar vienas smūgis Rusijai, kuri stengiasi išlaikyti savo buvusią įtakos sferą Balkanuose – Europos kruviniausių konfliktų teritorijoje nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos. Pasirašius protokolą, jį turės ratifikuoti NATO valstybių narių parlamentai.

Du milijonus gyventojų turinti sausumos valstybė seka pavyzdžiu savo kaimynių – Juodkalnijos, Albanijos ir Kroatijos, jau paskelbusių vakarietiškas pažiūras ir prisijungusių prie karinio aljanso. Šiaurės Makedonijai teks padidinti karines išlaidas, kad įvykdytų JAV reikalavimą, kuriuo visos narės raginamos įsipareigoti skirti bent 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto karinėms išlaidoms.