„Pagal mūsų iniciatyvą Europos Sąjunga būtų labiau įtraukta įvairiose srityse Sakarvele, o Sakartvelas turi būti plačiau atstovaujama Europoje. Iš trijų šalių, sudariusių asociacijos sutartis su Europos Sąjunga, mes pirmaujame, todėl šį statusą turime išnaudoti, – pirmadienį trumpoje spaudos konferencijoje pareiškė S. Zurabišvili, apibendrindama savo vizitą Briuselyje. – Tai reiškia, kad turime pradėti derybas dėl Sakartvelo įtraukimo į visus Europos formatus dar iki to laiko, kai mums gali būti atsiųstas kvietimas tapti šalimi kandidate įstoti į Europos Sąjungą.“

Pasak jos, precedentų tokiam prašymui yra. Pavyzdžiui, Sakartvelas jau yra visateisė Europos stipendijų studentams ir mokslininkams programos „Erasmus“ narė ir dalyvauja Europos transporto programoje.

„Sakartvelas tapo Europolo nare, nors ir nepriklauso Europos Sąjungai, todėl norime tapti ir kitų Europos formatų, ypač saugumo klausimais, nare. Sakartvelas dalyvauja Europos taikos palaikymo operacijose Malyje, Centrinėje Afrikoje, ir mes turime teisę teikti tokį prašymą“, – sakė prezidentė.

Ji pažymėjo, kad didesnis ES dalyvavimas turi reikšti didesnes Europos investicijas į Sakartvelo ekonomiką, o konkrečios derybos šia tema įvyks artimiausioje ateityje.