JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas vėlai sekmadienį atvyko į Afganistaną informuoti pareigūnus, įskaitant prezidentą Ashrafą Ghani, apie šešias dienas Katare trukusių derybų su talibų atstovais rezultatus.

Apie „pažangą“ pranešė tiek JAV, tiek Talibanas, didėjant viltims, kad precedento neturinti dialogo trukmė galėtų reikšti, jog artėjama prie susitarimo, galinčio paruošti dirvą taikos deryboms Afganistane, nors ir išlieka neišspręstų klausimų.

Vis tik afganų valdžia anksčiau skundėsi, kad jos atstovams neleidžiama dalyvauti diskusijose, ir perspėjo, kad bet kokiam JAV ir Talibano susitarimui turės iš pradžių pritarti Kabulas.

„Derėdamosi su Talibanu Jungtinės Valstijos pareiškė, kad vienintelis sprendinys ilgalaikei taikai Afganistane yra afganų vidaus derybos“, – sakoma afganų prezidentūros išplatintame Z. Khalilzado pareiškime.

„Mano vaidmuo – palengvinti“ tokias „besitęsiančias“ derybas tarp sukilėlių ir Kabulo, nurodė JAV pasiuntinys.

Talibanas ilgą laiką atsisakydavo derėtis su afganų vyriausybe ir vadindavo ministrus „marionetėmis“.

Pasak prezidento rūmų, Z. Khalilzadas taip pat patvirtino, kad nebuvo pasiekta jokio susitarimo dėl užsienio karių išvedimo. Toks sprendimas iš pradžių būtų koordinuotas ir išsamiai aptartas su Afganistano vyriausybe, pridūrė prezidento atstovai.

Talibanas reikalauja, kad iš šalies būtų išvestos užsienio pajėgos, tad sėsti prie derybų stalo juos paskatino JAV prezidento Donaldo Trumpo akivaizdus noras padėti tašką Amerikos ilgiausiame kare.

Kaip šeštadienį Talibano atstovas Zabihullah Mujahid, kol nebus sutarta dėl karių išvedimo grafiko, pažanga kitais klausimais yra „neįmanoma“.

Anot prezidentūros, Z. Khalilzadas paneigė pranešimus, jog buvo paliestas laikinosios vyriausybės klausimas ir kad Talibanas susitarė dėl JAV kontingento pasitraukimo tvarkaraščio bei paliaubų.

„Aptarėme paliaubas su Talibanu, bet kol kas nėra pažangos“ šiuo klausimu, pranešime cituojamas Z. Khalilzadas.

Pasiuntinys pridūrė, kad spėlionės dėl laikinosios vyriausybės yra „visiškai klaidingos“, ir patikino, kad per derybas su talibais nekalbėta apie būsimą Afganistano valdžią.

Talibano ir Vašingtono atstovai sutiko tęsti dialogą, bet viešai nepaskelbė kito derybų rato datos.

Afganai su atsargiu optimizmu vertina derybų perspektyvas, nors ir nuogąstauja dėl amerikiečių karių išvedimo, šalyje jau beveik du dešimtmečius nesiliaujant smurtui.

Ragina Talibaną „pradėti rimtas derybas“

Ashrafas Ghani pirmadienį paragino Talibaną po praėjusią savaitę vykusių precedento neturinčių intensyvių diskusijų tarp sukilėlių ir Vašingtono atstovų Katare „pradėti rimtas derybas“ su Kabulo vyriausybe.

„Raginu Talibaną... parodyti savo afganišką valią, priimti afganų reikalavimą siekti taikos ir pradėti rimtas derybas su Afganistano vyriausybe“, – iš prezidento rūmų Kabule televizijos transliuotame kreipimesi pabrėžė jis.

Afganų valdžia anksčiau skundėsi, kad jos atstovams neleidžiama dalyvauti diskusijose Katare, ir perspėjo, kad bet kokiam JAV ir Talibano susitarimui turės iš pradžių pritarti Kabulas.

Vis tik Talibanas ilgą laiką atsisakydavo tiesiogiai derėtis su A. Ghani vyriausybe ir vadindavo ministrus „marionetėmis“.

Prezidentas kalbėjo kelios valandos po to, kai jo biuras išplatino pareiškimą, kuriame sakoma, jog JAV specialusis pasiuntinys Zalmay Khalilzadas patikino Kabulą, kad diskusijomis Katare visų pirma siekiama palengvinti taikos derybas tarp kovotojų ir Afganistano vyriausybės.

Z. Khalilzadas vėlai sekmadienį atvyko į Afganistaną praėjus šešioms dienoms nuo derybų su talibų atstovais Dohoje pradžios.

Apie šalys pranešė apie „pažangą“ didėjant viltims, kad precedento neturinti dialogo trukmė galėtų reikšti, jog artėjama prie susitarimo, galinčio paruošti dirvą taikos deryboms Afganistane, nors ir išlieka neišspręstų klausimų.

„Norime taikos: norime, kad ji įsivyrautų kuo greičiau ir pagal planą“, – pirmadienį kalbėjo A. Ghani.

„Neturime užmiršti, kad šio karo aukos yra afganai, ir kad taikos procesui taip pat turi vadovauti afganai“, – pridūrė jis.