Kaip rašo CNBC, jo komentarai pasirodė tuo metu, kai investuotojai vis labiau nuogąstauja dėl reikšmingo ekonomikos nuosmukio, vis nesibaigiant JAV ir Kinijos prekybos karui.

Kalbėdamas apie JAV prezidento Donaldo Trumpo 2017 m. sprendimą pavadinti Kiniją „strategine konkurente“, G. Sorosas tikino, kad toks požiūris yra pernelyg paviršutiniškas. Apie tai vengrų kilmės milijardierius, garsus, be kita ko, savo kritika D. Trumpo atžvilgiu, kalbėjo privačios vakarienės Pasaulio ekonomikos forume (PEF) Davose metu.

„Realybė yra tokia, kad mes įstrigome šaltajame kare, kuris gali įkaisti“, - sakė G. Sorosas, vadovaujantis savo vardo investiciniam fondui.

„Deja, prezidentas Trumpas, atrodo, renkasi kitokį kelią - nusileisti Kinijai ir šūkauti apie pergalę, tuo pačiu puolant pagrindinius JAV sąjungininkus. Tai gali pakenkti Jungtinių Valstijų strateginiam tikslui - suvaldyti Kinijos tarptautinės teisės pažeidimus“, - G. Sorosas kritikavo JAV prezidentą.

„Jei prezidentai Xi Jinpingas ir D. Trumpas nebebūtų valdžioje, atsirastų galimybės užtikrinti glaudesnį bendradarbiavimą tarp dviejų kibernetinių supervalstybių“, - tikino milijardierius.

G. Sorosas taip pat sukritikavo Kinijos prezidentą Xi Jinpingą, pavadindamas jį atvira ir laisva visuomene tikinčių žmonių „pačiu pavojingiausiu“ priešu. Vengrijos-JAV verslininkas, be kritikos Xi Jinpingui, pasipiktino ir Kinijos įvedama socialinio kredito reitingo sistema, kuria siekiama sekti ir valdyti kiekvieną Kinijos piliečių žingsnį.

„Noriu paraginti visus atkreipti dėmesį į mirtiną laisvų visuomenių grėsmę, kurią kelia represinių režimų valdymo instrumentai, sustiprinti informacinių technologijų ir dirbtinio intelekto“, - sakė G. Sorosas.

„Socialinio kredito reitingo sistema kol kas neveikia visu pajėgumu, tačiau akivaizdu, kur yra judama. Ši sistema privers piliečius paklusti vienos partijos režimui tokiais būdais, kokių dar nebuvo žmonijos istorijoje“, - pridūrė jis.

Pirmą kartą atskleista 2014 m., Kinijos komunistų partijos kuriama ir valdoma socialinio kredito reitingo sistema seks žmonių elgesį ir jų pasisakymus bei suteiks tam tikras privilegijas ar nuobaudas pagal tai, kaip tinkamai elgiasi pilietis. Žinoma, tinkamo elgesio kriterijus nustato pati Kinijos komunistų partija. Pavyzdžiui, jei pilietis pažeidė kelių eismo taisykles ar sukritikavo valdžią, jo reitingas sumažėtų. Draudimai, taikomi žmonėms su žemu reitingu, įvairūs - nuo keliavimo kai kuriais traukinių maršrutais iki vaikų leidimo į prestižines mokyklas.

Kinija šiuo metu išbando šią sistemą įvairiuose šalies regionuose, tačiau kol kas neaišku, kaip veiks visą Kiniją apimanti sistema. Sistemą visu pajėgumu planuojama paleisti 2020 m. Pasak G. Soroso, ši sistema yra tiek gąsdinanti, tiek ir bjauri.

88 metų amžiaus G. Sorosas per savo fondo veiklą išleido milijardus įvairiems projektams visame pasaulyje. Anksčiau verslininkas dosniai rėmė JAV demokratų partiją, prezidento rinkimuose palaikydamas Baracką Obamą ir Hillary Clinton.