Šio laikrodžio rodomas laikas simbolizuoja civilizacijos nykimą.

Manipuliavimas faktais, netikros naujienos ir informacijos perteklius, pasaulinis atšilimas ir žaidimas su branduoliniu karu yra veiksniai, dėl kurių žmonija dabar yra itin arti planetos sunaikinimo, nurodo ne pelno organizacija „Bulletin of the Atomic Scientists“.

Žmonijai dabar iškilusios dvi egzistencinės grėsmės, kurių kiekvieną reikia nedelsiant spręsti, pažymi organizacija.

„Šias dideles grėsmes – branduolinius ginklus ir klimato kaitą – per šiuos praėjusius metus padidino didesnis informacinio karo naudojimas siekiant pakenkti demokratijai visame pasaulyje“, – pabrėžiama pranešime. Tai, sakoma jame, didino šias ir kitas grėsmes, ir sukėlė „nepaprastą pavojų“ civilizacijos ateičiai.

Saugumo, branduolinių technologijų, aplinkos ir mokslo srityse dirbančių tarptautinių ekspertų grupės prižiūrimo vadinamojo Pasaulio pabaigos laikrodžio rodyklės liko tokioje pačioje padėtyje kaip pernai, bet to „nereikėtų vertinti kaip stabilumo ženklo“, sakė organizacijos vadovė Rachel Bronson.

„Padėtis kelia tokį patį susirūpinimą kaip ir pavojingiausi Šaltojo karo laikai“, – sakė R. Bronson spaudos konferencijoje Vašingtone. Dabartinę padėtį ji pavadino „Naująja anomalija“.

„Padidėjęs informacijos greitis... sudarė sąlygas tarpti informaciniam karui ir netikroms naujienoms, – sakė ji. – Tai generuoja įniršį ir poliarizaciją visame pasaulyje – tokiu metu, kai mums reikia ramybės ir vienybės didžiausioms pasaulio problemoms spręsti.“

„Naujoji anomalija“ – tai padėtis su „neprognozuojamu ir kintančiu rusenančių konfliktų kraštovaizdžiu,.. didinančiu didelio konflikto tikimybę“, – sakė R. Bronson.

Be dviejų – vidurnaktis: ekspertai perspėja apie didėjantį pavojų civilizacijai

„Išties blogos naujienos“

Čikagos universiteto astronomijos ir astrofizikos profesorius Robertas Rosneris „Naująją anomaliją“ apibūdino kaip „nerimą keliančią tikrovę, kai reikalai negerėja“.

„Tai, kad Pasaulio pabaigos laikrodžio rodyklės nepajudėjo, išties yra blogos naujienos“, – sakė jis.

Pasaulio pabaigos laikrodis buvo sukurtas 1947 metais. Nuo tada jo rodomas laikas buvo pakeistas 20 kartų. Dvi minutes iki vidurnakčio jis taip pat rodė 1953 ir 2018 metais, o 1991-aisiais rodė 17 minučių iki vidurnakčio.

Pernai jo rodyklės buvo pasuktos pirmyn nuo pustrečios minutės iki vidurnakčio. Dvi minutės iki vidurnakčio reiškia didžiausią, koks tik yra buvęs, priartėjimą prie apokalipsės. Šiemet šis laikas buvo paliktas pirmiausia dėl susirūpinimo branduolinio karo su Šiaurės Korėja tikimybe ir JAV prezidento Donaldo Trumpo „nenuspėjamumo“.

Per vienus pastaruosius metus „retorika“ tarp Šiaurės Korėjos ir JAV „sušvelnėjo, bet išlieka itin pavojinga“, sakė R. Bronson.

Tuo metu santykiai tarp JAV ir Rusijos „išlieka nepriimtinai įtempti“.

Kalbant apie aplinką, tarša anglies dvideginiu „po stabilaus periodo vėl pradėjo didėti“, pažymėjo R. Bronson.

Šiaurės Korėjos klausimu buvęs JAV gynybos sekretorius Williamas Perry sakė, kad naujausios derybos tarp Vašingtono ir Pchenjano galbūt niekaip nepadėjo atitraukti Šiaurės Korėjos nuo jos branduolinės programos.

„Kita vertus – ir tai svarbu – jos sustabdė įžeidimus ir grasinimus tarp abiejų... šalių, todėl sumažino tikimybę įsivelti į karą su Šiaurės Korėja“, – sakė W. Perry.

„Bulletin of the Atomic Scientists“ vykdomasis pirmininkas ir buvęs Kalifornijos gubernatorius Jerry Brownas sakė, kad pasaulio lyderiai nepakankamai stengiasi mažinti branduolinių ginklų grėsmę.

„Politikų ir jų konsultantų aklumas ir kvailumas tikrai šokiruoja branduolinės katastrofos ir pavojaus akivaizdoje, – pažymėjo J. Brownas. – Esame beveik kaip „Titaniko“ keleiviai, nematantys priešakyje ledkalnio ir besimėgaujantys elegantiškais pietumis bei muzika.“

J. Brownas taip pat atkreipė dėmesį į žurnalistus, pranešinėjančius apie kiekvieną JAV prezidento žodį socialinėje žiniasklaidoje.

„Žurnalistai, taip, jums patinka Trumpo žinutės tviteryje. Jums patinka dienos naujienos. Jums patinka paantraštės, sulaukiančios spustelėjimų, bet paskutinis spustelėjimas galėtų būti branduolinė nelaimė ar klaida, ir dėl to visi turime rūpintis“, – sakė jis.