Šia priemone siekiama atgrasyti nuo nelegalios imigracijos per pietinę sieną.

Naujoji politika, apie kurią pirmą kartą buvo paskelbta gruodžio mėnesį, iš pradžių bus vykdoma judrioje Tichuanos ir San Isidro sienos perėjoje į pietus nuo San Diego, sakė Krašto saugumo departamento (DHS) pareigūnas, kuris nenorėjo skelbti savo pavardės.

Dešimtys tūkstančių žmonių iš centrinės Amerikos per vienus pastaruosius metus suplūdo prie šios perėjos prašyti prieglobsčio, ir administracija nori nebeleisti migrantams likti Jungtinėse Valstijose po jų prašymų priėmimo.

Pasak DHS pareigūnų, beveik visi tokie žmonės tiesiog išnyksta JAV visuomenėje kaip nelegalūs imigrantai ir niekada nepasirodo svarstant jų prašymus.

Pareigūnai taip pat nurodo, kad mažiausiai 80 proc. prašymų suteikti prieglobstį, kuriuos pateikia daugiausia neturtingi pabėgėliai iš smurto alinamų Hondūro, Gvatemalos ir Salvadoro, yra nepagrįsti.

Susikaupus 800 tūkst. dar neišnagrinėtų prašymų, nauji prašymai, kuriuos pateiks žmonės, priversti grįžti į Meksiką ir laukti ten, gali būti išnagrinėti tik po kelių mėnesių ar net metų.

D. Trumpo administracija viliasi, kad tai atgrasys žmones, norinčius leistis į ilgą žygį iš savo gimtųjų šalių.

„Įgyvendinome beprecedentę priemonę, kuria bus sprendžiama tebesitęsianti humanitarinė ir saugumo krizė prie mūsų pietinės sienos, – sakoma krašto saugumo sekretorės Kirstjen Nielsen pareiškime. – Pernelyg ilgai mūsų imigracijos sistemą išnaudojo kontrabandininkai ir tie, kas neturi teisinės teisės likti Jungtinėse Valstijose.“

Administracija laukė, kol praėjusį mėnesį prisiekė naujasis Meksikos prezidentas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras, ir tik tada ėmėsi vykdyti planą.

Kaip rodo DHS duomenys, naujieji „Migrantų apsaugos protokolai“ (MPP) bus taikomi visiems, kertantiems sausumos sieną su Meksika ir neturintiems imigracijos dokumentų.

Tarp šių žmonių bus visi tie, kas paprašo apsaugos jų prašymų svarstymo ar sulaikymo metu, bet, „kaip įvertinta, nesusiduria su persekiojimo ar kankinimo pavojumi gretimoje šalyje“, tai yra, Meksikoje.

Vis dėlto niekieno nelydimiems vaikams MPP nebus taikomas.

„Tai sudarys sąlygas DHS veiksmingiau padėti teisėtiems prieglobsčio prašytojams ir asmenims, bėgantiems nuo persekiojimo, nes migrantai, teikiantys netinkamus ar apgaulingus pareiškimus nebeturės paskatos leistis į tokią kelionę“, – nurodo DHS.

Priemonė pradedama taikyti D. Trumpui ir Kongreso demokratams susirėmus dėl prezidento reikalavimo skirti milijardus dolerių (eurų) fizinei sienai prie ilgos JAV ir Meksikos valstybinės sienos statyti, kad į šalį negalėtų patekti nelegalūs migrantai.

Ši priešprieša sutrukdė Kongresui priimti federalinio biudžeto įstatymą ir privertė penkioms savaitėms uždaryti didelę federalinių įstaigų dalį.