Kaip pranešama, 27 metų įtariamasis, iki šiol vadinamas tik Stefanu W., kalėjime atlikdamas bausmę už virtinę bankų apiplėšimų pareigūnams sakė, kad remia šią konservatyvią dešiniųjų partiją.

Už grotų išbuvęs daugiau kaip penkerius metus Stefanas W. gruodžio mėnesį buvo paleistas, o sausio 13 dieną per viešą labdaros renginį mirtinai subadė liberalų merą Pawelą Adamowiczių.

Žiniasklaidos ketvirtadienio pranešimuose cituojamas oficialus dokumentas, kurį kalėjimas perdavė policijai. Dokumentas rodo, jog šis Gdansko gyventojas, kuris yra gydytas dėl paranoidinės šizofrenijos, išreiškė „viltį, kad (PiS lyderis) Jaroslawas Kaczynskis taps diktatoriumi“.

Jis taip pat pareiškė norintis išvažiuoti iš savo regiono ir skundėsi, kad Gdanskas tapo pagrindinės opozicinės centristų partijos „Pilietinė platforma“ (PO) namais“, rodo dokumentas, kurį privati televizija TVN24 paskelbė savo interneto svetainėje.

Gdanske itin populiarus P. Adamowiczius anksčiau priklausė PO ir išsaugojo jos paramą ilgiau kaip du dešimtmečius dirbdamas šio miesto mero poste.

Iškart po jo subadymo Stefanas W. apkaltino PO jį „kankinus“ ir tvirtino, kad partija yra atsakinga už jo įkalinimą.

Keli komentatoriai ir politikai, daugiausia priklausantys opozicijai, atkreipė dėmesį, kad P. Adamowiczius buvo nužudytas didėjant aštriam priešiškumui tarp valdančiosios partijos ir jos oponentų.

2015 metais į valdžią atėjusi PiS vyriausybė įvykdė virtinę prieštaringai vertinamų teismų reformų, kurios, kaip perspėjo Europos Sąjunga, kelia grėsmę teismų nepriklausomybei, teisinės valstybės principui ir, galiausiai, demokratijai.

Daug lenkų mano, kad mero nužudymą paskatino didėjanti politinė poliarizacija ir internete besiliejanti neapykantos kalba.

Tuo tarpu vienas PO pareigūnas ketvirtadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad partija gavusi grasinimų smurtu evakavo aštuonis savo biurus.