Sausio 22 d. Federalinė generalinė prokuratūra svarstė „Mežregiongaz“ apeliacinį skundą, kuriame teigiama, kad Čečėnijos teismas peržengė savo įgaliojimų ribas. Tai savo ruožtu paskatino regiono ministrą pareikšti, kad Šiaurės Kaukazo respublikos įsiskolinimus paskatino du karai, kuriuos Maskva surengė prieš čečėnų separatistus dešimtajame dešimtmetyje ir pirmojo šio amžiaus dešimtmečio pradžioje. „Gazprom“ atrėžė, kad skola susidarė ne karų metu ir apkaltino Čečėnijos regioną teisės normų pažeidimu.

Keturi kiti Rusijos regionai pasekė Čečėnijos pavyzdžiu ir ėmė reikalauti, kad jiems taip pat būtų panaikintos skolos.

Debatai dėl Čečėnijos įsiskolinimo už dujas įsižiebė sausio 18 d., kai Zavodskojaus apygardos teismas Grozne priėmė sprendimą Čečėnijos Generalinės prokuratūros naudai. Generalinė prokuratūra siekė, kad vietinis „Gazprom“ padalinys „Mežregiongaz“ nurašytų 9 mlrd. rublių (apytikriai 120 mln. EUR) skolą už dujas.

Groznas, Čečėnija

Čečėnijos prokuratūra savo sprendimą pagrindė dviem faktais. Visų pirma, pasak prokuratūros, „Gazprom“ skolai suėjo senaties terminas, todėl jos sugrąžinti neįmanoma. Be to, priemonės, kurių imtasi siekiant sugrąžinti skolą, sukėlė įtampą visuomenėje ir gali paskatinti gyventojų protestus.

„Mežregiongaz“, remiama valdančiosios bendrovės „Gazprom“, greitai apskundė šį sprendimą. Sausio 22 d. „Gazprom“ valdybos pirmininko pavaduotojas Valerijus Golubevas pareiškė, kad Čečėnijos apygardos teismo sprendimas prieštarauja visoms egzistuojančioms teisinėms normoms, o mokesčius už dujas susimokantys gyventojai vertins jį kaip nesąžiningą.

Tą pačią dieną Rusijos Generalinė prokuratūra pareiškė, kad Čečėnijos teismas neturi teisės nuspręsti, ar skola grąžintina, ar ne. Esą tokį sprendimą gali priimti tik įmonė, kuriai buvo įsiskolinta – šiuo atveju „Mežregiongaz“.

„Generalinė Rusijos prokuratūra įsakė Čečėnijos Respublikos prokurorui paremti „Gazprom“ padalinio „Mežregiongaz Groznyj“ ieškinį apeliaciniame teisme“, – pareiškė įstaiga.

Groznas, Čečėnija

Du karai

Čečėnijos nacionalinės politikos, išorės santykių, spaudos ir informacijos ministras Džambulatas Umarovas pareiškė, kad Čečėnija nukentėjo per du karus su Rusija.

„Federalinis centras nesuteikė respublikai išskirtinių teisių. Bet atsižvelgiant į mūsų regiono specifiką ir ypač į tai, kad čia neseniai vyko karai, kai praktiškai niekas nenaudojo dujų, [regiono] generalinis prokuroras ir priėmė šį sprendimą. Jis teisingas ir gina Čečėnijos gyventojų interesus“, – pasakė Dž. Umarovas sausio 22 d.

Pasak jo, regiono negalima versti mokėtų skolų, kurios susidarė konfliktų metu.

V. Golubevas iš „Gazprom“ pareiškė, kad minėta skola už dujas susikaupė ne per konfliktus.
„Diskutuojamasis laikotarpis, kai susidarė skolos, nesusijęs su respublikos teritorijoje vykusiais konfliktais, kaip teigia kai kurie komentatoriai“, – pareiškė V. Golubevas sausio 22 d.