Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova sausio 23-ąją sakė, kad, „pasak mūsų turimos informacijos, Sudane veikia privačių Rusijos samdinių kompanijų atstovai, visiškai nesusiję su valstybinėmis Rusijos institucijomis“.

M. Zacharovos komentaras pasirodė po pasakojimo britų žiniasklaidoje: jame teigta, kad rusų samdiniai padeda Sudano valdžiai malšinti protestus, rašoma sveitanėje rferl.org.

M. Zacharova paneigė šį britų spaudos pranešimą ir tvirtino, jog privačių saugumo kompanijų užduotis apsiriboja artimos Maskvos sąjungininkės Sudano Respublikos „karinių ir teisėsaugos institucijų personalo apmokymu“.

Neramumai šalyje prasidėjo gruodžio 19 dieną. Iš pradžių tai buvo protestai prieš degalų kainas, tačiau greitai tai peraugo į demonstracijas prieš šalies diktatorių Omarą al-Bashirą.

Britų laikraštis „The Guardian“ trečiadeinį skelbė, kad šalyje vykdoma „plataus masto“ kampanija prieš žurnalistus, aprašančius protesto akcijas.

Protestų banga – kol kas didžiausias iššūkis prezidentui O. al-Bashirui, į valdžią atėjusiam po perversmo 1989 metais.

Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad nuo 2017 metų pabaigos Rusijos federalinės saugumo tarnybos statistikoje užfiksuotas didelis ir staigus Rusijos piliečių, vykstančių į Sudaną pagausėjimas.

RamiroWTF stopkadras

Skelbiama, kad pernai per paskutinius tris mėnesius į šalį išvyko apie 200 rusų. anksčiau per jokį kitą trijų mėnesių periodą į Sudaną nebuvo išvykę daugiau 76 rusų.

Sudano naftos ministras Azhari Abdelis Qaderas teigė, kad šalis sulaukia didelės finansinės paramos iš Jungtinių Arabų Emyratų, taip pat sulaukė pagalbos pasiūlymų iš Rusijos bei Turkijos. Jis nepatvirtino, ar pagalbos siūlymai buvo priimti.

rusų samdiniai anksčiau buvo pastebėti ir kitose nestabiliose šalyse, įskaitant Siriją, Centrinės Afrikos respubliką.

Tęsiasi neramumai

Sudane praėjusią savaitę per demonstracijas prieš prezidentą Omarą al-Bashirą žuvo gydytojas ir 16 metų paauglys, pranešė BBC.

Saugumo pajėgoms šaudant tiesiai į demonstrantus, abu buvo pašauti į galvas.

Tęsiasi jau šeštoji antivyriausybinių protestų savaitė. Teigiama, kad nuo pat protestų pradžios saugumo pajėgos naudoja prieš protestuotojus pernelyg didelę jėgą.

Vyriausybė patvirtino, kad jau žuvo 24 žmonės, tačiau žmogaus teisių gynimo grupės teigia, kad aukų skaičius gali būti daug didesnis.

Gruodį prasidėjusius protestus paskatino kylančios kainos, bet gana greitai demonstracijos peraugo į bendrą pasipiktinimą 30 metų trunkančiu prezidento valdymu.

Suimta daugiau nei 800 žmonių

Nuo gruodžio mėnesio sulaikyta daugiau nei 800 protestuotojų, dalyvavusių keliuose šimtuose antivyriausybinių demonstracijų visoje šalyje, pirmadienį pranešė vidaus reikalų ministras.

„Iki šiol iš viso sulaikyta 816 protestuotojų“, – sausio pradžioje Ahmedas Bilalas Osmanas parlamentui.

Pasak A. B. Osmano, nuo gruodžio 19 dienos šalyje įvyko 381 protestas.