Griežtame pareiškime, kuriuo remiamas Maskvos sąjungininkas N. Maduro, Rusijos užsienio reikalų ministerija perspėjo, kad tarptautinė parama opozicijos lyderiui Juanui Guaido, kuris trečiadienį pasiskelbė laikinuoju Venesuelos prezidentu, yra „tiesus kelias į savivalę ir kraujo liejimą“.

„Tik venesueliečiai turi teisę spręsti dėl savo ateities. Destruktyvus kišimasis iš išorės, ypač esant dabartinei itin įtemptai situacijai, yra nepriimtinas“, – sakoma pareiškime.

Atskirame pareiškime reporteriams Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas smerkė opozicijos bandymus uzurpuoti valdžią.

„Laikome pasikėsinimą uzurpuoti valdžią Venesueloje... tarptautinės teisės pagrindų pažeidimu, – pareiškė Dmitrijus Peskovas. – N. Maduro yra legitimus valstybės vadovas.“

Išvakarėse Venesuelos Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas J. Guaido per didelį opozicijos mitingą prieš valstybės vadovą N. Maduro pasiskelbė einančiu šalies prezidento pareigas.

Jungtinės Valstijos, Brazilija ir virtinė kitų šalių jau išreiškė palaikymą J. Guaido ir pripažino jį laikinuoju Venesuelos prezidentu, o Jungtinės Tautos paragino pradėti Karakase dialogą, kad būtų išvengta „katastrofos“, tad N. Maduro vis labiau izoliuojamas.

ES ir JAV yra paskelbusios sankcijas N. Maduro, kurį Vakarų valstybės vadina diktatoriumi dėl jo brutalaus opozicijos slopinimo, bet Kremlius jį rėmė.

Maskva perspėjo Vašingtoną nerengti jokių naujų karinio įsikišimo Venesueloje bandymų.

„Perspėjame nedaryti jokių tokio pobūdžio neapgalvotų žingsnių, turinčių katastrofiškų padarinių“, – pabrėžė Užsienio reikalų ministerija.

Pasak Maskvos, Vašingtono „nerūpestingi veiksmai“ šioje šalyje pademonstravo, kad Jungtinės Valstijos ignoravo tarptautinės teisės normas ir norėjo prastumti valdžios pakeitimą Venesueloje.

Rusija turi didelių ekonominių interesų Venesueloje ir yra investavusi milijardus dolerių į jos energetikos sektorių.

Politiniai neramumai Venesueloje aštrina tarptautinius santykius tarp JAV ir Rusijos. Rusijos užsienio reikalų ministerija įspėjo Baltuosius rūmus dėl karinės intervencijos į šią Pietų Amerikos šalį. Tai gali sukelti „anarchiją ir kraujo praliejimą“ Venesueloje, sakė užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, kurį cituoja agentūra „Reuters“.

S. Lavrovas griežtai pasmerkė JAV elgesį konflikte. Vašingtonas nepaiso tarptautinės teisės, sakė jis. JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį pažadėjo savo paramą ligšioliniam Venesuelos parlamento pirmininkui Juanui Guaidui netrukus po to, kai šis pasiskelbė laikinuoju šalies prezidentu.

Rusija toliau rems savo strateginę partnerę Venesuelą, Rusijos užsienio reikalų ministeriją cituoja ir agentūra „Interfax“. Situacija šalyje esą pasiekė pavojingą tašką. JAV negali kištis į Venesuelos vidaus reikalus.

Savo paramą J. Guaidui tuo tarpu pareiškė ir ES. „Europos Sąjunga primygtinai ragina nedelsiant pradėti politinį procesą, kuris leistų surengti laisvus ir patikimus rinkimus, atitinkančius konstituciją“, - sakė ES užsienio politikos įgaliotinė Federica Mogherini.

Dešimtys tūkstančių žmonių trečiadienį dalyvavo protestuose prieš prezidentą Nicolasą Madurasą. Per neramumus žuvo mažiausiai 13 žmonių.

Venesuelą yra ištikusi didelė politinė ir ekonominė krizė. Opozicija čia engiama, daug vyriausybės priešininkų sėdi kalėjime arba yra pabėgę iš šalies. Trūkstant užsienio valiutos, Venesuela praktiškai nebegali importuoti maisto produktų, medikamentų ir kasdienio poreikio prekių. 3 mln. gyventojų dėl skurdo jau pabėgo į užsienį.

Rusijos ekonominiai interesai

Rusija turi didelių ekonominių interesų Venesueloje ir yra investavusi milijardus dolerių į jos energetikos sektorių.

Pernai gruodį V. Putinas priėmė N. Maduro, nuvykusį į Rusiją siekdamas užtikrinti sąjungininkų paramą savo režimui ir nevaldomai žlungančiai ekonomikai.

N. Maduro vėliau paskelbė, kad Rusija investuos į gilios krizės ištiktos Lotynų Amerikos šalies naftos ir aukso kasybos sektorius 6 mlrd. JAV dolerių (5,3 mlrd. eurų).

Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas leido suprasti, kad Maskva toliau rems Venesuelą ir yra pasiruošusi ginti savo ekonominius interesus šioje valstybėje.

„Praktinis bendradarbiavimas tarp Rusijos ir Venesuelos tęsiasi įvairiose srityse“, – sakė jis interviu žurnalui „International Affairs“.

„Esame absoliučiai nenusiteikę visiškai jį apriboti“, – pridūrė jis.

Gruodį Rusija nusiuntė du bombonešius ir maždaug 100 aviacijos pajėgų karius į Karakasą dalyvauti bendruose mokymuose su venesueliečių kariuomene.

Rusija ir Venesuela istoriškai palaiko gerus santykius, o N. Maduro pirmtakas Hugo Chavezas, žinomas savo tiradomis prieš Vašingtoną, Kremliuje visada buvo laukiamas svečias.