Susitarimo kritikai paskelbė, kad debatus ir ketvirtadienį numatomą balsavimą lydės virtinė gatvės protestų Atėnuose ir šiauriame Salonikų mieste. Sekmadienį sostinėje dešimtis tūkstančių žmonių pritraukusios demonstracijos peraugo į susirėmimus: nedidelės protestuotojų grupės prie parlamento rūmų užpuolė policininkus, o pareigūnai atsakė dideliu kiekiu ašarinių dujų.

Neproporcingu jėgos naudojimu apkaltinta policija trečiadienį paviešino pareiškimą, teisindama savo veiksmus per protestus ir teigdama, jog pareigūnai susidūrė su „nuolatinėmis, intensyviomis ir daugeliu atvejų itin pavojingomis... atakomis“. Pasak policijos, didelės grupės metaliniais strypais, akmenimis, signaliniais pistoletais, Molotovo kokteiliais ir kitais daiktais ginkluotų žmonių sužeidė 28 pareigūnus.

Pagal pernai pasirašytą susitarimą, skirtą užsitęsusiam ginčui išspręsti, Atėnai nebeprieštaraus, kad Makedonija stotų į NATO, o mainais ši valstybė persivadins Šiaurės Makedonija, kaip jau ilgą laiką reikalauja Graikija, įsitikinusi, jog dabartiniame pavadinime slypi teritorinės ambicijos į tokį patį pavadinimą turinčią pavadintą graikų šiaurinę provinciją.

Tačiau dėl susitarimo, pasirašyto prie Prespo ežero, kilo didelis nepasitenkinimas abiejose valstybėse, kritikams apkaltinus savo vyriausybes pernelyg dideliu nuolaidžiavimu kitai šaliai.

Dėl kilusių nesutarimų Graikijos vyriausybė netgi neteko daugumos parlamente, kai reikšdama protestą iš valdančiosios koalicijos pasitraukė dešinioji partija „Nepriklausomi graikai“. Vis dėlto ministrų kabinetas nedidele balsų persvara atlaikė praėjusią savaitę surengtą balsavimą dėl nepasitikėjimo.

Pagrindinės opozicinės partijos „Naujoji demokratija“ lyderis Kiriakas Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) vadina susitarimą „prastu sandoriu“ ir tvirtina, kad jo politinė jėga „padarys viską, kad Graikijos parlamentas neratifikuotų Prespo susitarimo“.

Spėliojama, kad „Naujoji demokratija“ gali pareikšti nepasitikėjimą vyriausybe – tokiu atveju galutinis balsavimas dėl susitarimo būtų atidėtas, kol toks pareiškimas būtų apsvarstytas parlamente, o likę parlamentarai apsispręstų, ar jam pritarti.

Prespo susitarimas buvo pateiktas Graikijos parlamentui po to, kai Makedonijos parlamentarai priėmė virtinę konstitucijos pataisų, atveriančių kelią pakeisti šalies pavadinimą. Taip pat buvo pakeisti konstitucijos straipsniai, kuriuos galima būtų interpretuoti kaip pateisinimą Graikijos teritorijai aneksuoti.