Kai kurie su Briuseliu suderėtam „Brexit“ susitarimui nepritariantys britai priešinasi minčiai, kad pagal neįvykdytus įsipareigojimus reikės apmokėti sąskaitą, kuri, jų vyriausybės apskaičiavimu, bus 39 mlrd. svarų (44 mlrd. eurų).

Tačiau M. Barnier interviu keliems Europos laikraščiams sakė, kad sąskaita kažkuriuo metu vis tiek bus apmokėta, net jei Londonas atmes lapkričio mėnesį pasirašytą išstojimo susitarimą ir kovo 29 dieną „iškris“ iš Bendrijos.

„Dėl ES biudžeto visuomet sakydavome vieną paprastą dalyką: Jungtinės Karalystės tebesant ES nare prisiimtų įsipareigojimų visuma bus gerbiama“, – sakė M. Barnier laikraščiui „Le Monde“.

„(Išstojimo) be sutarties atveju bus sunkiau (britus) priversti juos gerbti, bet mes toliau tvirtinsime, kad šie įsipareigojimai yra teisiškai įpareigojantys pagal tarptautinę teisę, ir aš negaliu įsivaizduoti, kad Britanija negerbtų savo įsipareigojimų“, – pabrėžė jis.

Ministrės pirmininkės Theresos May vyriausybė neginčija, kad Britanija yra skolinga įnašų į biudžetą narių sutartoms ES išlaidoms padengti, ir pritarė lapkričio „skyrybų“ susitarimui.

Tačiau Britanijos parlamentas, susiskaldęs į sutarties šalininkų, išstojimo be sutarties norinčių euroskeptikų ir sustabdyti „Brexit“ siekiančių Europos šalininkų stovyklas, atmetė susitarimą, ir procesas įstrigo.

Be to, kai kurie griežtosios linijos šalininkai Londone nori sulaikyti išmokėjimą ir pasinaudoti tuo kaip svertu prieš derybas po „Brexit“ dėl naujų prekybinių Britanijos ir likusių 27 ES narių santykių.

Atskirai interviu prancūzų „Le Monde“, Liuksemburgo „Luxemburger Wort“ ir lenkų „Rzeczpospolita“ M. Barnier pakartojo, jog ES konsensuso pozicija yra ta, kad išstojimo susitarimas turi likti, o Th. May vyriausybė turi rasti būdą jam išgelbėti.

Tačiau jis užsiminė, kad Briuselis būtų lankstus ir modifikuotų politinę deklaraciją dėl būsimų ryšių, sutartą drauge su įpareigojamu išstojimo susitarimu, jei Britanija eis į kompromisą dėl Th. May pozicijos.

„Viskas galėtų pradėti sparčiai judėti. Tai priklauso nuo būsimų santykių, kaip jau sakiau. Mes pasirengę būti ambicingesni, jei britai nuspręstų perkelti savo raudonas linijas, pavyzdžiui, likdami muitų sąjungoje ar dalyvaudami bendrojoje rinkoje“, – sakė jis laikraščiui „Luxemburger Wort“.

„Tikiu, kad Londone tam yra noro“, – pridūrė M. Barnier.