„Siekiu prezidento posto“, – per savo nacionalistų partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) posėdį paskelbė J. Tymošenko. Jos žodžius minia palydėjo pritarimo šūksniais.

„Esu padariusi klaidų“, – sakė ekspremjerė, kuri yra itin skaldanti figūra Ukrainos politikoje.

„Galbūt kartais būnu neteisi, bet esu neteisi nuoširdžiai, – sakė ji. – Šiandien žengiame į naują erą: sėkmės, laimės, švietimo erą... Šiandien pradedame Ukrainos kelionę tikros ir galingos didybės link.“

Naujausios apklausos rodo, kad J. Tymošenko galimybės laimėti kovo 31-osios rinkimus yra didžiausios, bet kol kas nė vienas kandidatas neturi neįveikiamos persvaros.

58 metų J. Tymošenko šiuo metu remia 16 proc., o dabartinį šalies vadovą Petro Porošenką – 13,8 proc. ukrainiečių, rodo apklausos.

Trečioje vietoje pagal populiarumą yra komikas Volodymyras Zelenskis, kažkada vaidinęs šalies prezidentą viename televizijos šou, bet žadantis atgaivinti Ukrainos politinę sistemą.

J. Tymošenko tarp pagrindinių figūrų politikos scenoje yra pastaruosius du dešimtmečius, o tarptautiniu mastu išgarsėjo savo vaidmeniu per 2004 metų „oranžinę revoliuciją“.

Ši politikė, kuri ilgai buvo atpažįstama iš tradicinės aplink galvą apsuktos kasos, premjero poste dirbo dukart, kai šaliai vadovavo kitas protestų lyderis – Viktoras Juščenka.

Tačiau sėkmė nuo jos nusisuko jai pralaimėjus 2010 metų prezidento rinkimus prorusiškam Viktorui Janukovyčiui.

2011-aisiais jos atžvilgiu vykdyta virtinė kriminalinių tyrimų. J. Tymošenko buvo nuteista kalėti septynerius metus ir už grotų praleido trejus.

Ji buvo paleista 2014-aisiais, kai V. Janukovyčiaus vyriausybė buvo nuversta per proeuropietiškus protestai prieš korupciją.

J. Tymošenko dalyvavo tų metų prezidento rinkimuose, bet buvo antra – smarkiai atsilikusi nuo P. Porošenko, dirbusio jos ministrų kabinete.

Šalininkai sako, kad ji pasižymi geležine valia ir aiškia antikremliška poziciją, kurių reikia norint vadovauti Ukrainai, tačiau kritikai kaltina ją korupcija ir sako, kad ji gali turėti ryšių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.