Ką apie tai reikia žinoti?

Kas gi įvyko?

Izraelis pranešė, kad ankstų pirmadienio rytą jo aviacija sudavė virtinę smūgių objektams, neva priklausantiems Irano revoliucinės gvardijos specialiosioms pajėgoms „al Quds“.

Pranešime sakoma, kad jais buvo atsakyta į vidutinio nuotolio balistinės raketą, sekmadienį paleistą Sirijoje veikiančių „al Quds“ pajėgų į Izraelio okupuotas Golano Aukštumas. Kaip pranešama, šią raketą perėmė Izraelio oro erdvės gynybos sistemos.

Anksčiau tą pačią dieną Damaskas apkaltino Izraelį surengus antskrydžių pietų Sirijoje.

Kaip pranešė padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), per pirmadienio antskrydžius žuvo mažiausiai 11 Damasko režimą palaikančių kovotojų, įskaitant du sirus.

Kodėl Izraelis smūgiuoja Sirijai?

Nuo 2013 metų Izraelio kariuomenė pranešė šimtus kartų apšaudžiusi Irano karinius objektus ir atakavusi ginklų siuntas Teherano remiamam šiitų judėjimui „Hizbollah“. Taip ji siekia neleisti savo pagrindiniam priešininko Irano pajėgoms įsitvirtinti kaimyninėje Sirijoje.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį sakė, kad Iranas yra paskelbęs „aiškių pareiškimų“ apie savo ketinimus „sunaikinti Izraelį“.

Kokios yra Irano pajėgos Sirijoje?

Per karą Sirijoje buvo dislokuota tūkstančiai Irano pajėgų karių, skelbia SOHR.

Tarp jų esama Teherano karinės strategijos regione formuotojo Qasemo Soleimani vadovaujamos Islamo revoliucinės gvardijos korpuso (IRGC) kariai.

Iranas į Siriją išsiuntė ir reguliariosios armijos padalinių, taip pat kontroliuoja dešimtis tūkstančių kovotojų iš šiitų sukarintų grupuočių, įskaitant „Hizbollah“.

Remiantis IRGC, Iranas turi „kariuomenės ir revoliucinės gvardijos patarėjų“ Sirijoje.

Pasak generolo majoro Mohammado Ali Jafari, Iranas paliks Sirijoje savo „karius ir patarėjus, taip pat šaudmenis ir ginkluotę, kad mokytų ir stiprintų islamiškas pasipriešinimo pajėgas ir palaikytų šalies engiamą liaudį“.

Tai jis pareiškė sausio 16 dieną, atsakydamas į B. Netanyahu reikalavimą Iranui išvesti iš Sirijos savo pajėgas.

JAV pajėgų išvedimas iš Sirijos?

Dalis stebėtojų tvirtina, kad planuojamas JAV karių išvedimas iš Sirijos sukurs vakuumą, leisiantį Iranui padidinti savo įtaką Sirijoje, užsitikrinti priėjimą prie Viduržemio jūros sausuma ir dislokuoti savo karinius pajėgumus arčiau Izraelio šiaurinių sienų.

Izraelio pareigūnai ir ekspertai pabrėžia, kad žydų valstybė jau seniai kontroliuoja šį frontą viena ir darys tai toliau.

Rusija yra dar viena Damasko vyriausybę palaikanti šalis. Kartais ji vadinama pagrindine Irano varžove Sirijoje, todėl nieko nedaro, kad sustabdytų Izraelio atakas prieš Irano taikinius Sirijoje.

Ar Izraelis ir Rusija derina savo veiksmus Sirijoje?

Šios dvi valstybės jau seniai yra įkūrusios vadinamą karštąją liniją, kad išvengtų atsitiktinių susidūrimų Sirijoje. Tačiau pastaraisiais mėnesiais Izraelis priverstas veikti atsargiau.

Rugsėjį vienas Rusijos karinis lėktuvas buvo atsitiktinai numuštas Sirijos oro erdvės gynybos sistemų, mėginant atremti Izraelio raketų smūgį. Tai sukėlė Kremliaus pasipiktinimą.

Atsakydama Rusija perdavė Damaskui modernių zenitinių raketų sistemų S-300.