Po derybų su britų užsienio reikalų sekretoriumi Jeremy Huntu Simonas Coveney sveikino patvirtinimą, kad Londonas nesieks iš naujo derėtis dėl šios 1998 metų sutarties, nutraukusios dešimtmečius trukusį smurtą Šiaurės Airijoje.

Jis taip pat atmetė Lenkijos užsienio reikalų ministro pasiūlymą, kad prieštaringai vertinama „Brexit“ susitarimo „apsidraudžiamoji priemonė“ galėtų turėti penkerių metų limitą, ir sakė, jog tai neatspindi bendros Europos Sąjungos pozicijos.

Atskirai vyriausiasis ES derybininkas Michelis Barnier Airijos televizijai RTE sakė, kad likusios ES narės yra vieningos: „Dirbame kaip 27, kaip komanda, viena komanda; mes deramės kaip vienas.“

Jis pakartojo seną ES lyderių reikalavimą, kad dabar britų ministrė pirmininkė Theresa May turi pateikti idėją, kurią paremtų britų parlamentas.

Paklaustas apie pranešimus, kad Th. May galėtų siekti Didžiojo penktadienio susitarimo pakeitimų, S. Coveney sakė gavęs patvirtinimą, „kad tai nėra dalykas, kurio jie rengiasi siekti“.

„Didžiojo penktadienio susitarimas yra nepaprastai svarbus pamatas taikos procesui, ir nemanau, kad turėtume kalbėti apie Didžiojo penktadienio susitarimo keitimą bandant išspręsti politinę problemą“, – Briuselyje, kur dalyvavo ES užsienio reikalų ministrų susitikime, žurnalistams sakė S. Coveney.

J. Huntas sakė savo susitikime su S. Coveney pabrėžęs, kad Britanija yra „iš esmės, visiškai įsipareigojusi Belfasto Didžiojo penktadienio susitarimui“.

Anksčiau lenkų užsienio reikalų ministras Jacekas Czaputowiczius priešingai oficialiai ES politikai pasiūlė penkerių metų limitą „Brexit“ susitarimo „apsidraudžiamajai priemonei“ (backstop) dėl Airijos sienos – kaip būdą „atblokuoti derybas“.

Vadinamoji apsidraudžiamoji priemonė dėl Airijos sienos yra teisinė garantija, kad siena tarp Airijos ir Šiaurės Airijos liks atvira, jei Britanija ir ES nesudarys ilgalaikio susitarimo dėl laisvosios prekybos.

Su šia priemone nesutinka „Brexit“ šalininkai, kurie laiko tai priemone įklampinti Britaniją bloke.

„Visai ne apsidraudžiamoji priemonė“

Briuselis tvirtina, kad ji turi būti Britanijos išstojimo susitarime, o S. Coveney sakė manantis, kad lenkų kolega bandė padėti, bet pridūrė, kad ES pozicija nepasikeitė.

„Laiko limitas apsidraudimo mechanizmui – tokia ir yra apsidraudžiamoji priemonė – iš esmės reiškia, kad tai visai ne apsidraudžiamoji priemonė“, – sakė S. Coveney.

„Todėl nemanau, kad tai atspindi ES mąstymą dėl išstojimo susitarimo“, – pabrėžė jis.

Th. May vėliau pirmadienį išdėstys, kaip viliasi išgelbėti savo „Brexit“ susitarimą, kurį atmetė britų parlamentarai. JK iš ES turi išstoti kovo 29 dieną.