Dviem Rusijos agentams, taip pat šios šalies karinės žvalgybos tarnybos GRU vadovui ir jo pavaduotojui sankcijų skirta už nervus paralyžiuojančios medžiagos „turėjimą, pervežimą ir panaudojimą“ per pernai kovą Anglijos pietiniame Solsberio mieste surengtą ataką, nurodė ES. Bendrija nurodė įšaldyti šių asmenų sąskaitas ir uždrausti jiems atvykti į bloką.

ES taip pat paskelbė sankcijų numanomai Sirijos cheminių ginklų agentūrai ir penkiems šios šalies piliečiams, sakoma Bendrijos pranešime.

„Šis sprendimas prisideda prie ES pastangų kovoti su cheminių ginklų platinimu ir naudojimu, keliančiu rimtą grėsmę tarptautiniam saugumui“, – sakoma pranešime, paskelbtame po Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimo.

Išsamesnių detalių apie sankcijų taikiniais tapusius asmenis vėliau pirmadienį bus paskelbta ES oficialiajame leidinyje.

Rusijos agentai kaltinami buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu Sovietų Sąjungoje sukurta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Puolamasis panaudojimas

Ataka Solberyje, laikoma pirmuoju puolamuoju cheminio ginklo panaudojimu Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, sukėlė tarptautinį pasipiktinimą ir paskatino Vakarų šalis išsiųsti dešimtis Rusijos diplomatinių darbuotojų.

Skripaliai per šią ataką liko gyvi, bet birželį viena moteris mirė, jos partneriui namo parnešus išmestą kvepalų buteliuką, britų tyrėjų nuomone, panaudotą „Novičiokui“ gabenti ir paskleisti.

Maskva neigia esanti kaip nors susijusi su Skripalių apnuodijimu ir yra paskelbusi įvairiausių alternatyvių paaiškinimų bei atsakomųjų kaltinimų.

Į pranešimą apie sankcijas Kremlius kol kas nereagavo, bet prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau atmetė pranešimus, kad bus taikomasi į „Petrovą“ ir „Boširovą“.

„Jie įtariami be jokio priimtino paaiškinimo“, – sakė jis ir tvirtino, kad britų pareigūnų paskelbti šių agentų, atakos metu buvusių Jungtinėje Karalystėje, atvaizdai nieko neįrodo.

„Yra daug Rusijos piliečių Jungtinėje Karalystėje nuotraukų, ir tai nėra tiesioginis įrodymas. Nežinome apie jokius svarbesnius ir konkretesnius įrodymus, todėl tokius sprendimus vertiname neigiamai“, – sakė D. Peskovas.

Britų pareiškime nurodoma, kad sankcijos taip pat paskelbtos Sirijos Mokslinių studijų ir tyrimų centrui (SSRC) ir Sirijos piliečiams Tariqui Yasminai, Khaledui Nasri, Walidui Zughaidui, Firasui Ahmedui ir Saidui Saidui.